't Jaghthuys

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Lachend liet ze het allemaal gebeuren; hij wikkelde haar handdoek van het lijf, vocht met zijn broek en onderbroek en toen hij bij haar naar binnen ging ( zij nog altijd zittend met haar rug tegen de muur), gleed er een extatische tinteling van zijn kruin naar zijn heup. Alsof zijn hele rug werd getatoeëerd met geluk."

Vera heeft in Oxford gestuurd maar komt na een kortdurende baan als ouderenverzorger in dienst bij De Drie Gezusters, die seksuele zorgverlening aan verstandelijk gehandicapten aanbieden. Zo komt ze ook bij Binnert, een mooie en slimme man van vijfendertig, terecht. Hij woont met zijn moeder in ’t Jagthuys een groot en afgelegen huis. Hij ziet zelden andere mensen en is erg op zichzelf gericht. Volgens zijn Moeder komt dat hij door ziekte – zowel geestelijk (licht autisme) als lichamelijk (scheve heup) - niet onder de mensen is. Om aan zijn seksuele behoefte tegemoet te komen heeft Binnerts moeder voor haar Vera ingehuurd zodat hij toch wat meekrijgt van de vreugden van het leven die een vrouw een man kan bieden. Maar Vera wordt meteen meteen verliefd op Binnert. Want de 35-jarige kluizenaar is nu net het type man waar ze heel haar leven naar gezocht heeft. Hij bezit volgens haar namelijk ‘het verstand van een professor en het lichaam van een bouwvakker.’ En wat meer is Binnert blijkt ook nog een heel gedreven 'klant' met heel wat verborgen talenten, buiten het feit dat hij ook nog ook gespierd, intelligent, belezen en uitzonderlijk muzikaal is. Zij probeert hem het huis uit te lokken en los te weken van zijn overbezorgde, bezitterige moeder en hem mee te nemen naar Amsterdam. Want ze heeft grootse plannen met de man.

Het probleem is echter dat Binnert ook al heeft hij dan een grote boon voor Vera, helemaal niet bij zijn moeder wegwil. Zij heeft hem dusdanig van de buitenwereld met veel verantwoordelijkheden en verplichtingen afgeschermd dat hij zich best goed voelt in die comfortzone ook al kan hij de mensen die hij tot nog toe ontmoet heeft tellen. Als hij Vera voor de eerste keer ziet, is zij pas de zeventiende persoon (zijn moeder niet inbegrepen) die hij in heel zijn leven ontmoet. De auteur beschrijft het verhaal vanuit drie oogpunten namelijk dat van de moeder, de zoon en de zorgverlener. Dit maakt wel dat je sympathie als lezer voordurend wisselt van personage. ’t Jagthuys vertelt daardoor ook drie bijzondere liefdesverhalen en schept dan ook een wereld vol verwachtingen, verrukkingen en desillusies en Merijn de Boer schept dit universum met mededogen maar ook met veel humor. Dat maakt van ’t Jagthuys is een heerlijke, kronkelige roman, zoals er niet al te veel bestaan in het hedendaagse aanbod van het Nederlandse taalgebied.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: