De Movo Tapes

Gelezen door: Katja Feremans (74 boeken)

Citaat: "Met open regenjas, hun ellebogen op die laatste smalle ree van hout en zand, zitten ze op een kruk naar de horizon te turen … naar het paradijs in de spiegel, die rafelranden heeft van staande en hangende flessen. De tap is een koperen kruis dat het einde van de wereld markeert. Er is een opgezette kraai op vastgeklemd, die met zijn snavel in dezelfde richting wijst. De gast heft zijn kapot geklonken glas, en schreeuwt wat tegen de branding in. "

In De Movo Tapes, dat deel uitmaakt van de cyclus Homo duplex, worden twee verhalen onthuld door een mysterieuze verteller, die in alle tijden thuis blijkt te zijn.

Deze verteller, met de codenaam QX-Q-8, beluistert de 179 cassettebandjes die Tibbolt 'Movo' Satink heeft ingesproken om verslag te doen van zijn lotgevallen. Geboren werd hij werd met ‘MOeilijke VOeten’ – vandaar Movo - ten gevolge van het auto-ongeluk dat zijn moeder had op weg naar de kraamafdeling. Uit de littekens die zij aan het ongeluk overhield, mocht hij als kind de jeuk krabben en daaraan heeft hij een onwaarschijnlijke fascinatie voor zijn moeder overgehouden. Als jongeman gaat hij werken als thuisverzorger, wat in werkelijkheid neerkomt op het bedienen van oudere dames aan huis. Waar hij rond zijn twintigste van droomt is zichzelf om te turnen tot een Ander. We vernemen ook hoe hij op een clash aanstuurt tussen de voetbalsupporters van Rotterdam en die van Amsterdam, maar dan wel buiten de voetbalstadions. Dit kadert in de Wereldstaking die hij wil uitroepen. Om die staking van de grond te krijgen heeft hij gedreven mensen nodig die zich achter zijn ideeën scharen. Hij zet zijn zinnen op hooligans. Als hij de agressie die zij in zich hebben kan kanaliseren voor iets positiefs, dan kunnen ze de ideale basis vormen voor zijn revolutie. Zijn opstand is gericht tegen de gemakzucht die onze maatschappij dreigt te verlammen: “alle nietsnutten in de samenleving bevestigen ons in onze eigen neiging tot uitvreten en lamaarwaaien en daarin schuilt het grote gevaar.”

QX-Q-8 stopt geregeld de cassettes om een geschiedenis uit Movo's geboortejaar in herinnering te brengen. Daarin heeft hijzelf als pornofotograaf een rol gespeeld met verstrekkende gevolgen.

De twee verhaallijnen beginnen mijlenver uit elkaar maar komen uiteindelijk samen in een telefoongesprek over de ultieme clash tussen de voetbalhooligans van Amsterdam en Rotterdam.

A.F.Th. heeft in De Movo Tapes de meest onwaarschijnlijke ingrediënten samengesmolten, met een weergaloos verhaal als resultaat. En zoals we van hem gewoon zijn, doet hij er een royale dosis taalvirtuositeit bovenop.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: