Indische duinen

Gelezen door: Eva Czerwiec (1 boeken)

Citaat: "Op de heenreis had ik al gezien dat Canada geen land voor mij was. Bergen, meren wijdse vlakten, de natuur bood hier nog een onbezoedelde horizon, maar je moest hem wel met de bewoners delen en zo lelijk kwam je ze zelden tegen: vet, geblokte overhemden, haarmatje in de nek en een stompzinnige baseballcap op hun harses. Een arbeidersparadijs, nergen een boekhandel te vinden, hooguit één literair tijdschrift, wel duizend bladen over het buitenleven."

Indische Duinen is een autobiografische roman die het verhaal vertelt van een man die zijn moeilijke jeugd in een complexe gezinssituatie tracht te ontrafelen. Ik heb het boek als nieuwjaarsgeschenk gekregen van een vriend.
Toeval wil dat het hoofdpersonage in het boek naar Cape Cod reist – aangetrokken door de herinnering aan een foto van de jonge John F. Kennedy genomen ergens in de duinen op de Cape. Hoewel de Cape Cod passage slechts twee pagina’s lang is, herkende ik volledig de desolate atmosfeer van de Cape gedurende het herfst/winterseizoen. Bewijs van het schrijverstalent van Adriaan Van Dis - dat mij overigens duidelijk was vanaf het eerste hoofdstuk van het boek.

Hoewel het – té veel – jaren duurde voor ik het boek effectief opensloeg heb ik het in twee keer uitgelezen. Het is een van die boeken die je meteen vastgrijpen en niet meer loslaten. Ik grijp er nog regelmatig naar terug om er passages uit te lezen en het blijft mij boeien. Ondanks het feit dat het boek over zeer pijnlijke voorvallen en situaties gaat zit er ook ontzettend veel humor in. De passage waarin het hoofdpersonage zijn mening geeft over Canada vind ik bijvoorbeeld hilarant.

Tot mijn eigen schande moet ik toegeven dat ik geen enkel ander boek van Adriaan Van Dis heb gelezen. In een recent Humo interview las ik dat hij onlangs een nieuw boek heeft gepubliceerd: De Wandelaar. Misschien moet ik er maar eens werk van maken om mijn tanden in de rest van zijn oeuvre te zetten.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
judith op 4 december 2007:
Ook een aanrader: The blink van Ted Dekkers