Dressed for death/The anonymous Venetian (vert.: De Dood draagt rode schoenen)

Gelezen door: Peter Desmet (160 boeken)

Eerst en vooral: ik had dit boek vroeger al gekocht. Maar onder een andere titel: The Anonymus Venetian. Ik vind dit toch wel een laakbare praktijk van Penguin. Boeken onder een andere titel terug uitgeven. De eerste keer dat ik dit meemaak. Boerenbedrog, oplichterij: een ander woord heb ik er niet voor!

Het boek zelf dan. Dit is zeker één van de beste uit haar inspecteur Brunetti reeks. Er wordt een vermoorde travestiet in Mestre teruggevonden. Laag na laag pelt Brunetti de ajuin om de waarheid te achterhalen. Het blijkt helemaal geen travestiet te zijn maar een bankdirecteur die wanpraktijken binnen zijn eigen bank aan het onderzoeken was. Leon schetst toch wel een erg grimmig beeld van Italië. Alles passeert de revue; de corrupte politici, de onbetrouwbare pers, onbekwame topambtenaren die hun ondergeschikten kort houden, de moeilijkheid om voor bepaald jobs in aanmerking te komen.

Donna Leon vermengt dit alles met rake observaties over de alledaagse Italiaanse samenleving in het algemeen en de Venetiaanse samenleving in het bijzonder. Dit is ook het boek waarbij Brunetti's chef de Questor Patta een nieuwe secretaresse krijgt in de figuur van Signorina Elettra. Haar intrede in de Questura gaat niet onopgemerkt voorbij, en na een dag heeft ze al door dat haar nieuwe baas een pompeuse onbekwame kwezel is. Gewoonweg schitterend hoe Leon deze nieuwe figuur in de bekende Guido Brunetti-omgeving introduceert.

Als je naar Venetië op reis gaat zou je eigenlijk een paar Leon's achter de kiezen moeten hebben.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: hugo van der wildt (619 boeken)

Het verhaal speelt zich af in Venetie. De schrijver geeft veel info over Venetie en de Italiaanse keuken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: