Haroen en de zee van verhalen

Gelezen door: Wouter Van Eyck (1 boeken)

In het sprookje Haroen en de zee van verhalen neemt schrijver Salman Rushdie ons mee op de vleugels van een mechanische Hopvogel naar de maan Kahaani. Deze draait op een heel bijzondere manier rond de aarde. Op deze maan is er een bittere strijd aan de gang tussen de babbelzieke Guppies en de stilzwijgende Tsjoepwalla's.

Haroen, de held, vecht samen met zijn vader voor het recht om te babbelen, kletsen, zwanzen en mopperen en tegen de doodse stilte van Chaddam-Sjod. Net zoals het in elk goed sprookje hoort, moet er ook hier een prinses gered worden, niet door prinsen op een wit paard deze keer maar door sprekende bloemen, tuinmannen, watergeesten en andere vreemde wezens.

Het leuke aan het boek is dat het geschikt is voor werkelijk alle leeftijden. Ik kreeg een deel van het boek voor het eerst voorgelezen toen ik zo'n tien jaar was op scoutskamp en reeds toen hingen we elke avond aan de lippen van onze leiding die het voorlas. Sindsdien heb ik het boek zowat ieder jaar opnieuw gelezen en het blijft absoluut boeien. Voor jongere lezers is het een 'fantastisch' sprookje met heldhaftige jongens die schaduwenlegers bestrijden, voor oudere lezers is het een interessant hersenspinsel over de vrijheid van het woord.

Salman Rushdie schreef dit boek namelijk in functie van de fatwa die tegen hem was uitgevaardigd en alle commotie die errond ontstond. Hij wil de lezers echt duidelijk maken dat zwijgen niet goud is, integendeel zwijgen is fout! Gepraat (kletspraat of prietpraat) dat is goud!

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
veerle op 8 juli 2009:
Ik dacht dat Rushdie dit geschreven had voor zijn zevenjarig zoontje. Zo heb ik het toch altijd geweten.
Elke Verschueren op 23 mei 2007:
Dit boek gaat over een wereld die aan de fantasie ontsproten lijkt, maar die eigenlijk perfect toe te passen is op de wereld van heden ten dage. Het boek is komisch, filosofisch en spreekt voor zich voor wie dat wil. Men herinnert zich, men maakt er van, men ziet er in wat men wil.
Een aanrader voor wie op een luchtige manier wil starten om deze complexe wereld te begrijpen. Ik kreeg het zelf op het einde van de humaniora. Het perfecte moment.