Zachte riten

Gelezen door: André Oyen (3451 boeken)

Citaat: "Echte lezers herken je aan hun wansmaak. Ze doen zelf ontdekkingen, in plaats dat ze het geplaveode pad aflopen. Mijn taak is het om ze bij te sturen, af en toe van vergelijkingsmateriaal te voorzien en ze onmerkbaar naar de juiste schrijvers te brengen. Oude hoofden op jonge schouders zetten."

Marja Pruis schreef onder meer de veelgeprezen romans De vertrouweling en Atoomgeheimen en het biografische portret Als je weg bent. Over Patricia de Martelaere, dat vijf drukken behaalde. Ze is gerenommeerd criticus en columniste voor De Groene Amsterdammer. Haar essaybundel Kus me, straf me. Over lezen en schrijven, liefde en verraad werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en won de Jan Hanlo Essayprijs. ' In haar nieuwste werk staat het personage Guusje Bouhuys, poëziedocente, centraal.
Door het overlijden van haar zo geliefde broer, het feit haar boezemvriend en zielsmaatje, die getrouwd is en verdacht wordt van plagiaat en haar collega/vriendin, die ernstig ziek is en niet meer beter wordt komt het leven als een storm op haar af. De poëzie, dierbare herinneringen en het meedeleven van geliefden om haar heen helpen haar om grip te krijgen op het onontkoombare van de dood en het leven.
Heel gevoelig maar ook met gevoel voor humor schrijft Marja Pruis over de conflictsituaties van de menselijke ziel die op een gegeven moment allemaal lijken samen te stromen. Ze dringt door in dubbele bodems van de poëzie en de zachte wetenschap, in een academische omgeving waarin veel gedacht en geïnterpreteerd wordt, maar desondanks veel onduidelijk blijft. Een verhalende roman met een verhaallijn, waarin de stijl ten dienste staat van een plot, kan je Zachte riten niet direct noemen. Het is wel een roman waarin taal en taalwetenschap een alles overheersende rol spelen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Peter Geiregat (467 boeken)

Nooit gehoord van deze schrijver en dat maakt van dit boek een aangename verrassing. Het verhaal is echt clever opgebouwd. In het begin lukte het niet goed om me te situeren maar de verhaallijn van Leon en Ellie komt duidelijk bovendrijven. Leon wordt er door de rector van verdacht om plagiaat te plegen. Guusje moet Leon bespioneren en verslag uitbrengen. Ellie is de rechterhand van de rector en ernstig ziek. Verliest Guusje haar twee beste vrienden? Ook de verhaallijn over haar overleden broer wordt mooi verweven met verwijzingen naar stukjes poëzie. Guusje zelf geeft les in poëzie aan een zestal leerlingen. De verwijzingen naar dichters en hun werk zijn een meerwaarde. Ook de analyse van haar leerlingen is subliem. Eigenlijk heeft ieder woord in dit boek een meerwaarde. Een aanrader.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Amsterdam