Nel. Een zot geweld

Gelezen door: André Oyen (3526 boeken)

Citaat: "Waar de biograaf zwijgt, moeten de kunstenaars spreken. Is Nels leven gelopen zoals Lies van Gasse en Peter Theunynck het ons willen laten geloven on het beeldverhaal dat u op dit moment in handen houdt? Willen zij ons dat wel laten geloven? Niet echt. Zoals de straten van Brussel en Parijs de decors zijn waarin hun personages zich bewegen, zo is de geschiedenis - de suite van feiten die zich hebben voorgedaan - veeleer achterdoek, aanknopingspunt, uitvalbasis, uitvlucht."

Rik Wouters (1882-1916) was één van Vlaanderens grootste beeldhouwers en schilders uit het begin van de twintigste eeuw. Hij wordt tot de fauvisten gerekend. Zijn sculptuur ‘Het zotte geweld’ is dé blikvanger van het Middelheimpark in Antwerpen (het beeld is een bruikleen uit de collectie van het KMSKA). Zijn beeld ‘Huiselijke zorgen’ siert de inkomhal van het Stedelijk Museum in Amsterdam.
Toen hij 17 jaar werd, trok hij naar de Brusselse academie. Hij hield het er nauwelijks uit, tot hij soldaat moest worden. Zijn liefje vond hij er wel: Nel, een jong model, geboren als Hélène Philomène Lionardine Duerinckx. Nel was toen zestien jaar en vier jaar jonger dan Wouters. Het werd de grote liefde en ze trouwden op 15 april 1905. Nel zal zijn korte leven totaal beheersen en de kunstenaar inspireren. Zij werd zijn muze en zijn model. Het koppel woonde in een piepklein huisje van een arme buurt in Bosvoorde, met op zolder het atelier. Ze leefden in bittere armoede aangezien het weinige geld opging aan canvas, penselen,… Vanaf 1912 raakt de artiest in een stroomversnelling, beleeft een kortstondig succes, maar helaas komt daar in 1914 een eind aan als hij wordt opgeroepen naar het front. Er volgt een schrijnende periode van desertie en krijgsgevangenschap waarin de ziekte waaraan Wouters lijdt meer op de voorgrond komt. Wat eerst onverklaarbare hoofdpijnen waren, blijkt later de kanker te zijn waaraan hij zou sterven.

Dichter en biograaf Peter Theunynck werd gegrepen door het levensverhaal van de kunstenaarsvrouw Nel. Hij laat het haar zelf vertellen in een beeldrijke, beklijvende taal. Lies Van Gasse, bekend van de veelgeprezen graphic poems Sylvia, Waterdicht en Zand op een Zeebed, en zelf ook dichter brengt het verhaal op een bijzonder passionele wijze in beeld. In de graphic novel Nel. Wouters leven werd in 2011 al vastgelegd in de monumentale biografie van Eric Min, die uiteraard ook veel aandacht besteedde aan de vrouw die door de kunstenaar werkelijk in al haar gedaanten werd afgebeeld in talloze schetsen schilderijen en beelden. Het was die biografie van Min die Theunynck op het idee bracht voor de graphic novel. Zo een sterke vrouw als Nel die een doorslaggevende rol speelde kom je volgens hem in de wereld- en in de kunstgeschiedenis te weinig tegen en dat was een van de motivaties om dit boek te maken.
Op basis van het bestaande bronnenmateriaal schreef Theunynck dus een heldere, directe en speelse tekst die als een scenario tussen de tekeningen van Lies Van Gasse werd geschoven. Die tekeningen, waar Van Gasse twee jaar mee bezig was, zijn even divers als het werk van Wouters zelf. Soms zijn het schetsen en is er veel witruimte, soms zijn de pagina’s helemaal vol geschilderd. Het geheel weerspiegelt passie, artistieke vrijheid en vooral kleur in personen, werk en levenshonger. Eric Min schreef het voorwoord bij deze sumblieme graphic novel. Hij stelt dat waar de zekerheid over de feiten ontbreken, de verbeelding van de kunstenaar kan aanvullen. In 'Een zot geweld' brengen Peter Theunynck en Lies Van Gasse het verhaal van een vrijgevochten jonge vrouw aan het begin van de 20ste eeuw. Een aanrader van formaat.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Mia op 15 juni 2016:
Bedankt voor de suggestie. Inderdaad een aanrader. Ik vond vooral de tekeningen van Lies van Gasse machtig. De tekst vond ik wat minder, wat vlak soms, maar hij hoort er wel bij.

Locatie: Brussel