Ver weg van het stadsgewoel

Gelezen door: els lens (45 boeken)

Citaat: "De weg terug naar huis liep via een pad met een jonge aanplant van taps toelopende sparren, die een paar jaar geleden waren geplant om de boerderij voor de noordenwind af te schermen. Door het volume van het ineengevlochten naaldwerk was het daar op een wolkeloze middag halfdonker, schemerig in de namiddag, in de schemering donker als middernacht en rond middernacht zwart als de negende plaag van Egypte. Om de plek goed te beschrijven zou je het een ruime, lage, natuurlijk gevormde zaal moeten noemen, met een donzig dak gesteund door slanke zuilen van levend hout, de vloer bedekt met een zacht, grijsbruin tapijt van dode naalden en schimmelige sparappels, met hier en daar een bosje grassprieten. "

Dit is een roman zoals ik ze graag heb: een mooi chronologisch verhaal, karakters die goed uitgediept zijn, prachtige beschrijvingen van omgeving en van menselijke handelingen. Thomas Hardy (1840-1928) was een Engelse romanschrijver en dichter. Het boek gaat over een onafhankelijke vrouw die zo moedig is conventies te negeren en zelfstandig een boerderij te beheren (In de 19e eeuw was dat iets zeer uitzonderlijks!). Ze heeft drie aanbidders, wat allerhande problemen met zich meebrengt. Ook de bedrijvigheid op de boerderij, zoals het schapen scheren, is prachtig beschreven. Thomas Hardy is ook nog bekend van 'Tess of the d'Ubervilles', ooit verfilmd door Roman Polanski. Mooie film. Jammer dat alleen "Far from the Madding Crowd" (Ver weg van het stadsgewoel) in het Nederlands is vertaald.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
els lens op 30 juli 2017:
Ik ga dan toch eens op zoek. ;)
Norbert De Meyer op 24 juli 2017:
Eerder verschenen van Thomas Hardy twee van zijn romans in het Nederlands, zijnde "Tess" en "The Mayor of Casterbridge". Vandaag alleen nog tweedehands te verkrijgen. "Far from the madding crowd" is de derde roman van Hardy in Nederlandse vertaling. Ik las alle romans van Hardy, waarvan "De burgemeester van Casterbridge", naar mijn mening, een hoogtepunt is.