Een geschiedenis van het lezen

Gelezen door: Majo de Saedeleer (41 boeken)

Citaat: "In feite is onze macht als lezer universeel en wordt deze ook universeel gevreesd; men weet immers dat brave burgers door te lezen, in het beste geval, kunnen veranderen in rationele wezens, in staat zich te verzetten tegen onrecht, armoede en misbruik door hen die over ons heersen."

Alberto Manguel schrijft : ‘Ik zou misschien kunnen leven zonder te schrijven. Maar ik denk niet dat ik zou kunnen leven zonder te lezen’. In Een Geschiedenis van het Lezen verbindt hij die twee hartstochten door te schrijven over lezen.

Heel bescheiden noemt Alberto Manguel zijn magnum opus : Een geschiedenis van het lezen. Maar de hoeveelheid kennis en weetjes die hij heeft verzameld is verbluffend. Hij heeft het zoals verwacht over leren lezen, voorlezen, bibliotheken en de toekomst van het lezen. Maar hij vertelt ook fascinerend over verboden boeken, de boekengek, de boekendief, de verhalen die de kathedralen vertellen, de eerste boekhandels, het verband tussen Monte Cristo sigaren en voorlezen, over hoe hij de blinde Jorge Luís Borges jarenlang voorlas, over hoe de Romeinen voor verschillende bezigheden verschillende bedden hadden - en dus ook een om in te lezen-, hoe welgestelde dames al vanaf de 15de eeuw hun boeken aan hun dochters nalieten. (Verbaas u dus niet langer dat vrouwen meer lezen dan mannen)

De omvang van het boek mag u niet afschrikken. Het bevat honderden illustraties in zwart-wit en kleur (het register van de illustraties beslaat 13 pagina’s), de bladspiegel van deze nieuwe uitgave is luchtig en je hoeft niet van pag. 1 naar pag. 600 te lezen: sla het boek open en snuister, proef, geniet. Een dik boek en een duur boek, maar Een geschiedenis van het Lezen is vooral een heel mooi boek.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
Arno Van Vlierberghe op 27 januari 2011:
Zeker en vast het volgende boek van Manguel dat ik zal lezen.
Dennis P. op 17 augustus 2007:
Ik las onlangs ergens dat de profeet Mohammed als eerste 'visie' "Lees!" heeft. Dit is een boek dat ik in november ga aanschaffen.
Annemie Vrints op 9 april 2007:
Zeer interessant en boeiend boek voor wie graag weet hoe boeken materieel ontstaan, wie en waar men ze leest. Waar ze verboden worden. Hoe ze deel uitmaken van de cultuur van de mens in loop der eeuwen.

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Ik ben gek op lezen en gepassioneerd door geschiedenis. Het spreekt voor zich dat ik het boek in huis haalde van zodra het in de winkel lag. Het boek gaat uiteraard over het verleden en de toekomst van het lezen, maar je hoeft het niet chronologisch te lezen, er staan zoveel leuke en interessante weetjes in dat je van 'hot naar her' kan gaan.

Hij vertelt over verboden boeken, hoe de boekhandel ontstond, over lezen bij de Romeinen, en lezen in de middeleeuwen. Veel illustraties. 600 bladzijden is niet niks, maar je bent er zo doorheen... en je neemt het ook telkens weer ter hand. Mooi, interessant, leuk,goed geschreven, prima vertaald.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: