De Luistervink

Gelezen door: Malena Larsen (24 boeken)

Citaat: "Verwar alsjeblieft nooit een simpele vertaler met een ware toptolk. Een tolk is een vertaler, dat klopt, maar andersom is dat zeker niet het geval. Een vertaler kan iedereen zijn met een greintje talenkennis en een woordenboek en een bureau om achter te zitten, terwijl hij tot in de kleine uurtjes voortploetert: gepensioneerde Poolse cavalerieofficieren, onderbetaalde buitenlandse studenten, snoerders, deeltijdsdobers en invalleraren en verder iedereen die bereid is zijn ziel voor zeventig pond per duizend woorden te verkwanselen. Hij heeft niets in gemeen met de simultaantolk die zich bij ingewikkelde onderhandelingen zes uur in het zweet werkt. De ware toptolk moet zo rap denken als een snelle jongen op de beursvloer. Soms is het beter als hij helemaal niet denkt, maar de draaiende radertjes aan weerzijden van zijn hoofd in elkaar laat grijpen en achteroverleunt en afwacht om te zien wat er uit zijn mond vloeit."

Bruno Salvador, beter bekend als Salvo, is het liefdeskind van een Ierse missionaris en zijn Afrikaanse geliefde. Na zijn kinderjaren doorgebracht te hebben op verschillende internaten in Congo en Engeland is hij toptolk geworden: hij spreekt Engels, Frans, Swahili, en elk Afrikaans dialekt dat in Congo gehanteerd wordt. Hij werkt regelmatig voor hospitalen, bedrijven, rechtbanken, alsook voor de Britse overheid, waar hij in het donkere Chat Room gesprekken afluistert en vertaalt.

Op een dag wordt Salvo door zijn baas Mr. Anderson naar een onbekend eiland in de Noordzee gestuurd om als tolk op te treden tijdens een conferentie tussen Westerse geldschieters en Centraal-Afrikaanse krijgsheren. Salvo is echter in de wolken, hij denkt namelijk een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de vrede in Kivu (Oost-Congo), waar hij zelf vandaan komt... maar al snel begrijpt Salvo dat er iets helemaal mis is op het eiland: tijdens het afluisteren van de conferentiers komt hij erachter dat nog lang niet iedereen die rond tafel zit er goede bedoelingen op nahoudt...

Laat je niet afleiden door het feit dat er een zebra op de cover staat van een boek dat over een luistervink moet gaan, want dit pareltje is echt de moeite waard. John le Carré is al jaren een van de topnamen van de spionroman, en zijn laatste exemplaar is geen uitzondering. De personages zijn met veel gevoel en wijsheid neergezet, vooral Salvo en zijn geliefde, Hannah, en Salvo's observatievermogen en soms bijtende humor toveren je vaak een lachje om de mond.

Le Carré weet de uitzichtloze situatie in Congo op nauwkeurige en toch ontroerende wijze te beschrijven, zonder één keer in clichés te vervallen, en bovendien houdt het boek je geboeid van de eerste tot de laatste pagina, zodat je het met tegenzin weglegt. Precies zoals het hoort voor een goeie spionroman!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: