Les Bienveillantes

Gelezen door: Jeroen De Keyzer (1 boeken)

Deze roman uit 2006 werd zowat overal bejubeld als het literair evenement van de 21ste eeuw, le grand roman, zoals alleen Flaubert en Proust ze geschreven hebben, en overladen met prestigieuze prijzen zoals de Prix Goncourt en Grand Prix du Roman de la Académie Française.

Dit 900 bladzijden tellend meesterwerk gaat over een oud SS’er, Maximilien Aue die zijn belevenissen vanuit zijn standpunt vertelt over de Tweede Wereldoorlog. Hij neemt ons naar de gruwelijkheden van de Einsatzgruppen achter de linies van het Oostfront (Babi Jar, Karkov), de dramatische toestand in Stalingrad en we kijken achter de schermen mee op welke boekhoudkundige en koelbloedige manier de ‘Endlösung’ in concreto werd gebracht.

De verontwaardiging als lezer pakt hem bij zijn nekvel, doet hem huiveren bij het ‘doorzettingsvermogen’ van Eichmann om Hongarije ook Judenrein te maken, of bij de rapporten over Auschwitz, over hoe dit kamp het meest efficient kan georganiseerd worden. Ook andere, meer persoonlijke thema’s zijn in dit boek verwerkt zoals homosexualiteit, incest, verlies van een vader, enz… En dit alles wordt op zo’n indringende wijze beschreven alsof je er vlakbij bent, alsof je zelf een deel van de ontmenselijking van de mensheid wordt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: