Ivanov

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

Driedubbel gelaagd boek, maar dit lijkt te dienen om de eenvoud van de plot te maskeren. Nochtans is het thema best interessant. Daarvoor grijpt Bervoets terug naar waargebeurde feiten: begin twintigste eeuw tracht professor Ivanov apen te insemineren met menselijk sperma. Als dit niet lukt, keert hij de procedure om.
Anno 1994, HIV en aids staan volop in de schijnwerpers: Felix een jonge Nederlandse homo doet mee aan een uitwisselingsproject. Hij kiest voor journalistiek. In het kader van een opdracht voor de universiteitskrant interviewt hij professor Helena, die net uit haar functie gezet werd 'wegens oneigenlijk gebruik van labomateriaal'. Ze stond op het punt om een doorbraak te forceren inzake de ontstaansgeschiedenis van HIV. Algauw blijkt dat er meer aan de hand is.
Ook in het gevoelsleven van Felix is er meer aan de hand, want Helena laat hem niet onberoerd. Op die manier ziet Lois, de rechterhand van Helena, hem als een rivaal. De poppen gaan pas helemaal aan het dansen als Lois in elkaar zakt (een miskraam?). Dan blijkt dat er een dunnen lijn is tussen ethiek en grensoverschrijdend wetenschappelijk onderzoek in wat voor vorm dan ook. Het boek leest vlot weg, maar het krijgt niet de nodige schwung omdat de verhaallijn vrij snel duidelijk is. De auteur tracht dit te maskeren, maar daarmee vertraagt het verhaal alleen maar. De auteur beschikt echter over een vlotte pen, een interessant thema, maar het komt er niet volledig uit.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: André Oyen (3524 boeken)

Citaat: "Maar emancipatie is geen kwestie van macht, het is een kwestie van opnieuw indelen: niet van stippellijntjes uitvegen, maar van stippellijntjes net ergens anders tekenen."

Het verhaal speelt in 1994,de aidsepidemie is op een hoogtepunt wanneer de homoseksuele Nederlander Felix van der Elsken journalistiek gaat studeren in New York, daar Helena Frank ontmoet en zijn leven een andere wending ziet nemen. Een andere verhaallijn ontwikkelt zich tussendoor rond Ilya Ivanov, de (niet-fictieve) Russische wetenschapper die in het begin van de 20ste eeuw de techniek van de kunstmatige inseminatie perfectioneerde en daarna overging tot het kruisen van diersoorten:. Hij liet zich ook verleiden tot pogingen om de ultieme hybride te creëren: die tussen aap en mens. Aanvankelijk lukt het Felix niet erg om zijn draai te vinden, tot hij virologe Helena Frank ontmoet. Zij onderzoekt de oorsprong van het hiv-virus en is geobsedeerd door de fameuze kruisingsexperimenten van Ivanov. Felix is op zijn beurt gefascineerd door Helena en haar jongere assistente Lois, en raakt verstrikt in een gevaarlijke driehoeksrelatie met de nodige duistere kanten. Ongeveer twintig jaar later (2014), Felix is inmiddels 43 jaar, hij heeft een serieuze relatie met Jonas, voor wie hij ook geheimen heeft, en wordt geconfronteerd met de dood van het personage dat een hoofdrol speelt in een van die geheimen, namelijk Helena Frank. Hij besluit naar haar crematie te gaan. Op soepele wijze vermengt Bervoets de bizarre maar waargebeurde geschiedenis van de Russische held Ivanov met de memoires van Felix. Dat maakt Ivanov tot een ontluisterende roman over de invloed van cultuur op ethiek en over de grenzen die we trekken om te bepalen wie of wat we zijn. De auteur laat personage Felix als veertiger in het heden terug kijken op de twintiger die hij was, hij communiceert zelfs met hem. De oudere Felix begrijpt de jongere Felix niet altijd, hij heeft bijvoorbeeld minder begrip voor zichzelf en meer voor Helena en Lois, want hij is iemand anders geworden. Zo toont Hannah Bervoets ook de wisselvalligheid van een identiteit. ‘Ivanov’ laat je nadenken over wat de mens precies is en waarom een mens-aap-hybride wel of niet gewenst zou zijn. Het is ook een uiterst intelligent boek met complexe personages met sterke en zwakke kanten die ambitie, twijfel en onzekerheid kennen. De roman schittert werkelijk door de combinatie van een relevant verhaal en een knappe schrijfstijl.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Arthur Nollet (1 boeken)

Citaat: "“Wat nou als het lukt, Helena? Wat als je daadwerkelijk een hybride wezen weet te kweken? Heeft hij, zij, het dan de morele status van een mens of van een dier?”"

In dit boek weet Hanna Bervoets een goed beeld te schetsen rond de vraag: Is het maken van hybride wezens wel ethisch verantwoord? De titel verwijst namelijk naar de Russische wetenschapper Ilya Ivanov die in het begin van de twintigste eeuw probeerde om mensen en chimpansees te kruisen. Volgens de verantwoording op het einde van het boek is het niet zeker of het hem ooit gelukt is. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Felix van der Elsken, een jonge, homoseksuele student. Hij is in New York voor een studie journalistiek waarvoor hij een artikel moet schrijven. Dit had tot gevolg dat hij in contact kwam met Helena Frank, een viroloog. Ze onderzoekt de oorsprong van het hiv-virus en stoot zo op de kruisingsexperimenten van Ivanov. Ze raakt er zelfs door geobsedeerd. Het boek sprak mij vooral aan omdat ik de ethische vragen die erin gesteld worden erg interessant vind. Ook de oorsprong van het hiv-virus interesseert mij enorm. Het verhaal die zich errond afspeelt vind ik vaak wel boeiend, maar daarnaast vind ik de problematiek rond de driehoeksrelatie niet erg meeslepend. Kortom, ik raad het lezers aan die houden van vragen rond ethiek en graag een rustig boek lezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: New-York