Zink

Gelezen door: Fons Mariën (201 boeken)

'Zink', het boekenweekessay van David Van Reybrouck, handelt over een curiositeit in onze geschiedenis : de neutrale 'ministaat' Moresnet (18156-1919) nabij het drielandenpunt, Nederland, België en Duitsland. De geschiedenis ervan is ook verbonden met die van de zinkfabriek Veille Montagne en na WO I met de geschiedenis van de Belgische Oostkantons. Een interessant essay over een weinig bekend stuk geschiedenis van ons land.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Mia op 17 april 2016:
"In de loop van enkele uren in dat stille huis leer ik dat hij niet alleen elf kinderen, maar ook vijf nationaliteiten en twee identiteiten heeft gehad. Een veelbewogen, maar weinig rooskleurig leven." Een curiositeit, maar dan wel een die op individuele levens een verlammende invloed heeft gehad.

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "De smokkel groeide uit van een incidentele bijverdienste tot een professioneel georganiseerde schaduweconomie. Neutraal Moresnet werd een soort Eldorado dat figuren van alle slag aantrok."

Een man die veelvuldig van identiteit wisselde. Een stuk land dat van heerser wisselde. Een mijn die zink gaf en daarmee ophield. Een schrijver die dat onderzoekt.

Van Reybrouck zou zelfs een prachtig verhaal kunnen schrijven over vliegen die'n drol oppeuzelen. Hij doet niets anders met Zink. Al is de drol hier een boeiend stukje grond in Duitstalig België en zijn de vliegen mensen van vlees en bloed.
Zeer kort, maar pittig en zacht, zoals 'n goedgemaakte praline.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Moresnet