Revolutionary road

Gelezen door: Sofie Van Volsem (2 boeken)

Ik heb nog nooit eerder een boek gelezen dat zo treffend en bij momenten zo hilarisch de valkuilen, de wrijvingen en de illusies van 'het geslaagde koppel' en 'het geslaagde leven' weergeeft.
Starten is doorlezen!

 | Reacties (5)Delen |
5 reacties:
Norbert De Meyer op 9 september 2010:
Het verhaal rammelt aan alle kanten: herhalingen bij de vleet, het drankmisbruik is hilarisch, oeverloos gebabbel (nooit vermoed dat mannen zo konden snateren), onwezenlijke toestanden, absurd tijdsverloop, povere vertaling, en zo verder. Kortom: met een lange geeuw dit snertboek dichtgeklapt.
Katina op 9 september 2010:
Werkelijk schitterend boek. Zeer grote aanrader, heel toegankelijk, een klassieker die je niet mag missen!
Hilde Van Hecke op 22 juli 2010:
Je voelt de spanning zo toenemen. Dit kan niet anders dan volledig fout aflopen!
Danielle Palmans op 31 oktober 2009:
Knap boek waarin sec de "aftakeling" van een huwelijksleven beschreven wordt.
Fieke Van der Gucht op 3 september 2008:
Nagel op de kop!

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3340 boeken)

Amerikaanse debuutroman gepubliceerd in 1961 van een auteur die eigenlijk een beetje in een vergeethoekje is geraakt. Richard Yates schrijverscarrière nam een vlucht met de publicatie van deze eerste roman, waarna er meer successen volgden tot zijn roman Disturbing the Peace (1975) niet goed werd ontvangen. Toch presteerde hij het daarna om weer met een succesvolle roman te komen: The Easter Parade (1976). Maar het succes van Revolutionary Road werd door zijn andere 8 romans, korte verhalen en theaterscripts nooit overtroffen en geldt als zijn meest succesvolle roman. De auteur stierf in 1992.

Revolutionary Road werd het jaar dat het uitkwam genomineerd voor de Amerikaanse National Book Award, waarvoor ook het welbekende Catch 22 van Joseph Heller op de lijst stond. Niemand weet precies waarom de schrijver, door zoveel andere schrijvers op handen gedragen, bij het publiek in vergetelheid geraakte. Het boek begint met de opvoering van het toneelstuk The petrified forest waarin April de hoofdrol speelt en eindigt met een drama welke oorzaken echter al veel verder in het verleden van de hoofdpersonen liggen. Frank en April Wheeler wonen in een buitenwijk in Connecticut. Frank werkt in New York bij een bedrijf waar hij eigenlijk geen klap hoeft uit te voeren. April blijft thuis bij hun twee kinderen, verveelt zich min of meer als huisvrouw en ergert zich aan het leven in een buitenwijk. Eigenlijk voelt ze zich te goed voor de buren en hun nieuwe vrienden zoals de Campbells. Net zoals Frank is ze bang om te kleinburgelijk over te komen. Zij zijn anders en kunnen wat met hun leven. Daarom komt April op een dag met een oplossing om hun toekomst te gaan verbeteren en uit hun saaie buitenwijkse dilemma te komen. Het zal Frank een kans geven om zichzelf te herontdekken. Maar Frank komt er opeens achter dat er meer in zijn werk zit dan hij al die jaren had vermoed. En dan gebeurt er nog iets wat een serieuze bedreiging voor hun nieuwe enthousiaste plannen vormt. De hoofdkarakters Frank en April Wheeler kwamen uit de stad en voelden zich eigenlijk een beetje te goed ten opzichte van al die andere forenzen die dagelijks de trein deelden met Frank of de huismoeders die naast April bij de scholen stonden. Ze geloofden dat ze meer in zich hadden dan de suffe baan bij Knox Business Machines van Frank vroeg of de huistaken van April vereisten. Daarom besloten ze wat aan de dagelijkse sleur te doen en maakten een plan voor een nieuwe toekomst. Maar zoals al eerder in hun leven pakt dit altijd anders uit dan gepland.

In het begin had ik het wat moeilijk met de verdomd onsympathieke personages, maar de briljante stijl van de schrijver tover dit toch wel harde verhaal om tot een toch wel uiterst boeiende leeservaring.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Connecticut.