The old man and the sea

Gelezen door: Thomas Vandelanotte (8 boeken)

De oude Cubaanse visser Santiago heeft al 84 dagen niets gevangen en wordt daarom bespot door andere vissers. Om zijn reputatie te redden gaat Santiago heel ver de zee op. Daar vangt hij een enorme marlijn, maar deze echter opgegeten door haaien. Hij komt thuis met enkel een karkas...

Het is een boek dat ik verplicht moest lezen voor school. Iedereen raadde het me af, ze zeiden dat het een saai boek was, maar ik zette door. Ik moet zeggen dat het nogal meeviel. Er gebeurt natuulijk niet zoveel, maar het boekje is dan ook niet zo lang.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
leesbeest op 16 juni 2009:
Meningen verschillen natuurlijk maar voor mij is dit boek helemaal niet te vergelijken met Het leven van Pi.
De oude man en de zee is één van de mooiste boeken die Hemingway schreef. Eén hoofdstuk vertelt het verhaal van de oude visser die helemaal alleen de strijd aangaat met een reusachtige zwaardvis om tenslotte alles te verliezen aan de haaien, het is één van de mooiste boeken uit de literatuur. Hoe meer de visser schijnt te verliezen, hoe grootser hij wordt. De moed om onder alle omstandigheden zijn plicht te blijven doen is heroïsch. De liefde voor zijn vak, het respect voor de vissen die hij om den brode moet vangen en de trouw aan zichzelf zijn geniaal beschreven. Hemingway bewijst met deze klassieker dat een goed schrijver geen 1000 pagina's moet neerpennen om de lezer te raken tot in het diepste van zijn ziel.

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "Now that he had seen him once, he could picture the fish swimming in the water with his purple pectoral fins set wide as wings and the great erect tail slicing through the dark."

Het verhaal is bekend, een oude man verliest eerst zijn leerjongen en gaat vervolgens de zee op. Hij ving al wekenlang niets. Maar dan hangt er een dikke aan zijn lijn. Met alle fysische en psychische kracht die de man in zich heeft, vecht hij tegen de vis.

Het heeft lang geduurd eer ik deze klassieker tot mij nam. Vaak brengt dat hoge verwachtingen met zich mee, maar ik heb het kunnen beperken. Desalniettemin heeft het niets moeten inboeten aan grootsheid, want het las even snel weg als een aardbeientaartje na het eten. De sobere setting, de sobere taal, en toch zo'n wereld kunnen scheppen. Daar moet je groot voor zijn.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Cuba