De muziek van het toeval

Gelezen door: Katja Feremans (74 boeken)

Op een dag besluit Nashe zijn drang naar vrijheid waar te maken door Amerika met de wagen te gaan doorkruisen. Een welomlijnd plan heeft hij niet. Hij vreet kilometers in zijn Saab en geniet. Tot hij in de dertiende maand van zijn tocht de verfomfaaide Pozzi langs de kant van de weg oppikt. Pozzi is het slachtoffer geworden van een gewelddadige beroving tijdens een pokerpartij en zint op wraak. Nashe, die zijn geldreserves zienderogen ziet slinken, laat zich door zijn lifter op sleeptouw nemen.

De ultieme pokerpartij tegen twee steenrijke heren, die een immens landgoed in Pennsylvania bewonen, heeft echter niet de gewenste afloop: Pozzi en Nashe eindigen er als bouwvakkers. Hun leven komt helemaal in het teken te staan van de bouw van een muur.

De muur verzinnebeeldt een onzichtbaar, almachtig systeem waartegen de twee geen verweer hebben. Niet alleen berooft het hen van hun vrijheid, het richt hen ook te gronde.

Auster bouwt de almaar grimmiger en naargeestiger wordende sfeer langzaam op, waardoor je geleidelijk aan in een vervreemdende thriller belandt.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
leesbeest op 19 april 2014:
Ook in dit boek is Auster een meester in het schetsen van karakters en situaties. Wat op het eerste gezicht het verhaal is van twee mannen die om diverse redenen een pokerwedstrijd met twee miljardairs aangaan is in wezen een karakterstudie over de manier waarop de mens reageert op situaties die door het toeval worden gecreëerd. En in hoeverre speelt het toeval een rol in een mensenleven? Wat als een schijnbare toevalligheid begint mondt uit in een reeks van gebeurtenissen waarop geen vat meer te krijgen is. Of toch??
Sofie S. op 15 oktober 2007:
Roadtrip verhaal dat aan 'On the road' van Kerouac doet denken. Het verhaal mondt uit in een zeer bizarre situatie, waarbij is gebaseerd op het toeval. Het sleurt je mee tot het einde. Dit is Paul Auster ten voeten uit! Zeer aan te raden.