Is dit een mens

Gelezen door: Tim Toelen (13 boeken)

Citaat: "Häftling: ik heb geleerd dat ik een Häftling ben. Mijn naam is nu 174517; we zijn gedoopt, ons leven lang zullen we het merkteken dragen dat op onze linkerarm is getatoeëerd."

Is dit een mens van Primo Levi is een must, een klassieker. En wel omdat Levi op een menselijke, doordringende manier vertelt over zijn verblijf in Auschwitz. Het is echter meer dan dat, hij graaft in onze ziel, hij voelt de mens en eert alle jodenslachtoffers van de oorlog.
Het is geen oorlogsboek, het is een roman over mensen, slachtoffers, hun waardigheid en verdient ieders respect. Volgens Levi is het geen triest en beklemmend boek en hij heeft gelijk. Het werkt inspirerend. Het zette mij alvast aan om alles van deze Italiaanse man te lezen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
andrea melsen op 26 januari 2008:
Volledig mee eens, prachtig geschreven en zo diep menselijk over de ontmenselijkende behandeling van de nazi's en de gevolgen van het kampleven, maar de toon is zo dat het je diep treft zonder je ook maar een moment een ramptoerist te voelen. Raakt echt de kern!

Gelezen door: Mie Van Boxem (11 boeken)

Citaat: "“Veel mensen en volkeren zijn min of meer bewust de mening toegedaan dat ‘elke vreemdeling een vijand is’. Meestal ligt die overtuiging ergens diep weggestopt, als een sluimerend virus: ze komt alleen in losse, toevallige reacties tot uiting en leidt niet tot een samenhangend gedachtesysteem. Maar als dat wel gebeurt, als het onuitgesproken dogma het uitganspunt van een sluitende redenering wordt, dan staat aan het eind van de keten het Lager. Het Lager is het product van een met uiterste consequentie in praktijk gebrachte wereldbeschouwing; zolang die wereldbeschouwing bestaat, dreigen ons de consequenties. De geschiedenis van de vernietigingskampen behoort door ieder mens begrepen te worden als een sinister alarmsignaal. (Uit het voorwoord, van Levi zelf)”"

Het enige boek dat ik ken waarvan ik zeg dat iedereen het zou moeten lezen. Over het vernietigingskamp Auschwitz, geschreven door een overlevende van het kamp. Een uiterst humaan verslag over een inhumaan systeem. Wijs, betrokken, en nergens sentimenteel. Maar het raakt je des te harder.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: