Geen meiden aan boord

Gelezen door: Sophie Garaglia (10 boeken)

Marjanne, een dappere jonge dame, leeft in een periode waar armoede de Vlaamse kuststreken teistert. Vaders moeten op Ijslandvaart en riskeren hierbij hun leven voor wat eten, dochters moesten gaan werken bij rijken en er kwam weinig of niets op tafel. Om haar moeder en haar jongere broer en zus in leven te houden, besluit Marjanne vermomd als jongen om de job van haar overleden vader verder te zetten. Ze schrijft zich in voor een Ijslandvaart. Op de zware, avontuurlijke reiss leert Marjanne een knappe stuurman kennen, die erachter komt dat ze een meisje is.

Ik heb het boek gelezen omdat het al verschillende literaire prijzen behaalde, zoals de Boekenleeuw in 1987. Het boek werd ook vertaald in het Duits.

De schrijver zet met dit boek een echt kunstwerk neer. Het is avontuurlijk, romantisch en kwetsend tegelijkertijd. Een perfect boek om even te ontspannen of om een boekbespreking te maken.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
heidi op 28 februari 2007:
Dit was een van mijn lievelingsboeken als kind. Je wordt volledig meegesleept in het verhaal van Marjanne. Je lacht, huilt en wordt mee verliefd met haar. En terwijl leer je nog iets bij over de Ijslandvaarders. Net als de andere boeken van Johan Ballegeer is dit een pareltje uit de Vlaamse jeugdliteratuur. En als je dit boek mooi vond, raad ik zeker aan ook Celine's grote oorlog eens ter hand te nemen. Ook een ijzersterk verhaal over een ijzersterk meisje. Net als Marjanne en net zoals we zelf droomden en hoopten te zijn later...

Gelezen door: Tamsin (73 boeken)

Dit boek was mijn topfavoriet 25 jaar tijdens mijn tienerjaren. Je kan je als lezer goed inleven in het hoofdpersonage, de spanning voelen of ze al dan niet ontdekt zal worden. Ik heb het destijd meermaals gelezen en het blijft boeiend, spannend en ook een beetje romantisch. Een aanrader voor wie van jeugdboeken houdt en graag een boek in één wip wil uitlezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: oostende