Bankvlees

Gelezen door: Alain Uyttendaele (13 boeken)

Om met de conclusie te beginnen: een heerlijk geestige schelmenroman die (ondanks het winnen van de Vlaamse Debuutprijs 2005) de weg naar het publiek niet gevonden heeft... en dat is zonde!

Bankvlees stond al lang op mijn verlanglijstje maar blijkbaar niet op de schappen van de boekenwinkels die ik bezocht. Nu ik voor een belachelijke prijs (€3!) een eerste druk op de kop kon tikken, meen ik – na lezing - te mogen beweren dat de aanschaf ervan één van mijn beste prijs-kwaliteit-transacties ooit was.

Het hoofdpersonage weigert zich aan te passen aan de heersende moraal en heeft een gloeiende hekel aan wie dit achteloos doet. Al in het eerste hoofdstuk ontmoet hij een verwante ziel. Elkaar bekrachtigend in hun sociopathie slagen ze erin om stevig tegen de schenen van de maatschappij te schoppen. Als lezer geniet je van de hilarische taferelen en de spitse dialogen die dit oplevert. In het afsluitende hoofdstuk wordt de grote ommekeer bij het hoofdpersonage afgezet tegen de radicalisering die zich voltrok bij zijn voormalige compagnon.

Persoonlijk betreur ik het dat de auteur aldus het voorafgaande blijkt te willen nuanceren, te minimaliseren eigenlijk. Anderzijds valt er begrip op te brengen voor die keuze want overgevoelige zielen zouden anders nog durven beweren dat de roman één groot antisociaal pamflet is, dit terwijl het in mijn ogen dankzij de extreme stellingname van de hoofdrolspelers een burleske uitvergroting is van soms terechte kritieken op enkele discutabele evoluties binnen onze samenleving. Een must dus!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: