In de loop van de woorden

Gelezen door: André Oyen (3543 boeken)

Citaat: "in de loop van de woorden/ wordt het gedicht ontbloot/ in de tred van een nachtvers/ wordt een dode maan uitgestoten/ als een doodsbootje/ opgehangen in de skeletten/ tegen de heuvels van de hemel/ worden vogelgrepen geregen/ aan de beweging van ochtendgezang/ gevangen in de diepte/ als in een schoot van het zien/"

Breyten Breytenbach (Bonnievale, 16 september 1939) is een Zuid-Afrikaans schrijver, dichter en schilder met de Franse nationaliteit.

Breytenbach is geboren in Bonnievale, een dorp in de West-Kaap, op ongeveer 180 kilometer van Kaapstad en 100 kilometer van de zuidelijkste punt van Afrika bij Kaap Agulhas. Hij volgde een kunstopleiding aan de Michaelis School of Fine Art van de Universiteit van Kaapstad en werd een felle tegenstander van de apartheid. In de jaren 60 van de 20e eeuw vestigde hij zich in Parijs, waar hij met een Franse vrouw van Vietnamese afkomst trouwde. Vanwege de toenmalige rassenwetgeving in Zuid-Afrika kon hij daardoor niet meer terug naar zijn geboorteland. Op grond van de Wet op de Gemengde Huwelijken (1949) en de Ontuchtwet van 1950 was het een misdrijf om een seksuele verhouding met iemand van een ander ras te hebben. In Frankrijk was hij medeoprichter van Okhela, een groep die in ballingschap de apartheid bestreed. Hij bezocht in 1975 illegaal Zuid-Afrika en werd daar verraden, in hechtenis genomen en voor hoogverraad tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld. Na veel druk van buitenaf werd hij in 1982 vrijgelaten. Hij keerde naar Parijs terug en werd Fransman. Anno 2004 verdeelde hij zijn tijd tussen Europa, Afrika en de Verenigde Staten. Hij is sinds januari 2000 gastdocent psychologie aan de Universiteit van Kaapstad en hij is betrokken bij het Gorée-instituut in Dakar, Senegal en de Universiteit van New York.

Breytenbachs werk omvat dichtbundels, romans en essays. Veel daarvan is in het Afrikaans, met soms een vertaling in het Engels. Een groot deel van zijn werken is uit het Afrikaans of het Engels in het Nederlands vertaald door Adriaan van Dis en anderen. Er is echter ook werk dat oorspronkelijk in het Engels uitgegeven is. Hij is ook bekend als schilder. Tentoonstellingen van zijn schilderijen en afdrukken zijn geweest in Johannesburg, Kaapstad, Hongkong, Amsterdam, Stockholm, Parijs, Brussel, Edinburgh en New York. Laurens Vancrevel vertaalde voor een nieuwe poëziereeks twee complete cycli – 'In de loop van de woorden' en 'Pijn en vleugel' – en twee losse gedichten uit 'Oorblyfsel' (december 2014) van Breyten Breytenbach. Breyten Breytenbach schrijft gedichten die een prachtige mix zijn van een bewonderenswaardig samengaan van vitaliteit en intellectualiteit, van zinnelijkheid en verstandelijkheid. De wereld van de apartheid drong zich met geweld op aan zijn taal en eiste van de dichter dat hij leefde en schreef op het scherpst van de snede.

In deze bundel kiest hij eerder een zachtere kant en richt hij zich meer op de loop van de tijd, de wandeling die het leven is van geboorte naar dood, en die de dichter wil ontleden. De woordkunst van deze poëzie speelt met gegevens zoals wolken, aarde, licht, vogels, dieren en hemellichamen. Het is dan ook fenomenaal hoe hij in 'de vlek' bijvoorbeeld, een zwart-wit foto van boeren op het land beschrijft. Deze hele bundel zit vol met prachtige beelden die de loop van de woorden weet te scheppen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Zuid-Afrika