Het verzuim van de dood

Gelezen door: Peter Geiregat (478 boeken)

Het uitgangspunt van het boek is origineel. Op een dag sterft er niemand (en de dagen en weken daarna ook niet). Op zich zou je dit heuglijk nieuws kunnen noemen, maar er hangen consequenties aan vast. Saramago verrast in het begin op iedere pagina opnieuw met zijn frisse en originele benadering van dit thema. De lange volzinnen die zo typisch zijn, werden gedrenkt in scherpzinnigheid, ja zelfs hilariteit. Dit is een boek om traag te lezen, zodat je ieder woord kan proeven.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
Caput Corvi op 23 november 2008:
Saramago schrijft niet enkel een boek over de dood, nee, hij confronteert ons met haar, laat ons in haar holle oogkassen kijken... De eeuwigheid, die het merendeel der hominidae najaagt, blijkt een hels vooruitzicht waarbij de dood een verlegen kostschoolmeisje lijkt. Als Saramago één verdienste heeft dan is het zijn vermogen om mensen aan te zetten tot denken, zekerheden worden gereduceerd tot wat ze zijn, niets dan willekeurig gekozen illusies.
Thomas Vandelanotte op 21 februari 2007:
Dit boek is een pareltje. De ene helft van het boek gaat over het feit dat er niemand sterft. Saramago beschrijft er hoe de regering reageert, hoe er naar oplossingen gezocht worden, hoe de oplossing opeens uit de lucht gevallen komt. In de tweede helft van het boek komt de dood (met kleine letter) zelf aan het woord, treedt ze (het is een zij) in het voetlicht en speelt ze haar onvoorspelbare rol. En op het einde is er die prachtige cirkelstructuur! Dit is onze moderne Phaedrus ten top!

Locatie: portugal