Een heel leven

Gelezen door: Rony Borghart (107 boeken)

Citaat: ""Het is toch te laat", hoorde hij zichzelf zeggen en het was of zijn woorden een paar seconden voor hem in de lucht zweefden voordat ze in het licht van het maantje in het raam uit elkaar spatten."

Het boek beschrijft het leven van een eenvoudige arbeider, Andreas Egger, die als weeskind op een herenboerderij in een bergdal belandt bij een ver familielid. Hij krijgt er meer slagen dan eten. Hij blijft zijn leven lang in het dal met uitzondering van zijn diensttijd tijdens WO II. De wereld verandert, het dal past zich aan de veranderende wereld aan en Andreas past zich aan het veranderende dal aan. Hij blijft er, hij werkt er en hij incasseert zijn tegenslagen. Kortom, een leven zoals er ontelbare anonieme levens geleefd werden en worden. Een roman die het lezen waard is.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 2 december 2019:
Robert Seethaler slaagde erin een heel levensverhaal in amper 157 pagina"s te vertellen en wel op een fantastische wijze. Binnen de cirkelstructuur (in het begin van de roman draagt het hoofdpersonage Egger de stervende Geitenhannes op zijn rug de berg af, aan het eind wordt het lijk van die man door toeristen naar het dal gehaald)kan de auteur hoogtepunten van de 20ste-eeuwse geschiedenis de revue laten passeren: de oorlogen, de kabelbanen met de komst van toeristen, skiërs, de televisie, de maanlanding ... En hoewel Andreas Egger van sommige gebeurtenissen onder de indruk is, zijn het de gevoelens van verliefdheid en van onuitgesproken verdriet bij de dood van Marie die die zijn leven beheersen. De natuur, de bergen, de sneeuw, het dal ... ze betekenen leven, maar ook gevaar, zeker als de mens die natuur wil beteugelen. Ik vind Seethaler een vier-sterrenauteur.

Gelezen door: Peter Geiregat (478 boeken)

Citaat: "De jongeman hield op met jammeren en Egger, die twee passen achter hem liep, hoorde nog lang het droge geluid waarmee hij zijn tranen en de allerlaatste broodkruimels wegslikte."

Een kleinood. De sfeer van het boek bevalt me.

Andreas Egger wordt als kind geadopteerd door de familie Kranzstocker. Niet van harte. Hij wordt nooit als een eigen kind beschouwd en krijgt geregeld slaag. Daardoor mankt hij ook. Hij groeit er op als knecht en mist een gevoel van warmte. Tot hij als jongeman 'stop' zegt en zijn eigen leven leidt. Hij sluit zich aan bij een firma die instaat voor de bouw van een kabelbaan. Ondanks zijn slechte been is hij enorm sterk. Hij integreert zich bij de arbeiders en op café ontmoet hij Marie. Ondanks zijn verlegenheid gaat Marie in op zijn onbeholpen liefdesverklaring. Ze gaan samen wonen tot het noodlot toeslaat. Hij sluit zich aan bij het leger en wordt naar het oostfront gestuurd. Al snel is hij een krijgsgevangene. De ontberingen zijn groot en duren zowat 8 jaar. Dan pas keert hij terug naar zijn dorp en leidt er een afgezonderd, ietwat excentriek leven.

Het verhaal wordt niet chronologisch verteld, maar het werk. De sfeerschepping is goed. Als lezer zat ik onmiddellijk in het verhaal (dat niet bijster origineel is). Een aardige kennismaking.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: