De Nederlandse literatuur van de 21e eeuw : de nieuwe schrijvers van het nieuwe millennium

Gelezen door: André Oyen (3469 boeken)

Citaat: "Het is opvallend hoe prominent in deze bloemlezing de jonge schrijfsters zijn vertegenwoordigd, met vitaal proza dat vrijmoedig is en waaruit niet zelden een gevoel voor zelfspot spreekt."

In ‘De Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw’ stelt Wim Brands zestig Nederlandse en Vlaamse schrijvers aan ons voor die in dit millennium zijn gedebuteerd. Zestig schrijvers waarvan hij zegt: dit moet je lezen. Van elke auteur selecteerde Brands, bijgestaan door zijn dochter,Nikki Brands een fragment dat zijn of haar werk typeert en dat zich laat lezen als een verhaal. Wat ontstaat is de allereerste staalkaart van de 21ste-eeuwse literatuur van de lage landen.

In 'De Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw' heeft Wim Brands, samen met dochter Nikki een bundeling gemaakt van werken van 52 Nederlandse en Vlaamse schrijvers die hun prozadebuut maakten na 2000. De bloemlezing bevat korte verhalen van bekende en minder bekende auteurs. Dit zijn vrijwel altijd fragmenten uit eerder gepubliceerde prozatitels, met een lengte van rond de 5 pagina’s. Voorin het boek staat een korte inleiding van de samensteller, maar verder ontbreken motivaties voor de keuze van de fragmenten. Achterin de bundel staan korte biografieën van de auteurs.

Een mooie, verzorgde bundeling, maar een complete staalkaart van de 21ste-eeuwse literatuur in het Nederlandse taalgebied kan je deze bundeling echt niet noemen. Want slechts zeven Vlamingen doorstonden de slectie namelijk Griet Op de Beeck, Saskia De Coster, Ann De Craemer, Margot Vanderstraeten, Annelies Verbeke, Thomas Blondeau en Jan Vantoortelboom. Van David van Reybrouck of Peter Terrin - die allebei officieel debuteerden in 2001 met respectievelijk 'De plaag' en de korte roman 'Kras' - geen enkel spoor. Laat staan van Chika Unigwe, Yannick Dangre, Leen Huet, Jeroen Theunissen, Bart Koubaa, Jan Van Loy, Joost Vandecasteele, Marnix Peeters, Elvis Peeters Rachida Lamrabet, Ivo Victoria, Kris Van Steenberge en Roderik Six. Zelfs al zitten hier genomineerden en winnaars van Nederlandse prijzen bij, ze mochten er niet bij zijn. Maar toch blijft deze bundeling best de moeite waard om te lezen, ook al had ze iets Vlaamser gekleurd mogen zijn. Misschien in het vervolg en Nederlander en een Vlaming samen de selectie laten doen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: