Stadium IV

Gelezen door: Peter Geiregat (478 boeken)

Citaat: "... Kanker is leven in de overtreffende trap, maar daarom ook leven dat zichzelf tegenspreekt. ... Wie aan kanker sterft, sterft aan een hysterische overdaad van leven."

Sarie en Barend kijken uit naar een nieuw leven. Zij is een gepensioneerd Aardrijkskundeleraar en hij kan over enkele weken de politie verlaten en genieten van een welverdiende rust. Rust is relatief want Sarie oppert het idee om een lange reis te maken. Daarop kopen ze een camper waarmee ze een rondreis kunnen maken. Al bij de eerste proefrit gaat het fout. Sarie krijgt een blackout en de diagnose is vernietigend. Ze reageren allebei verschillend: zij berust; hij stippelt een strategie uit tot Sarie 'stop' zegt aan de behandeling die haar volledig uitput en opslorpt. Ze willen het leven niet rekken, ze wil sterven. Daarvoor wil ze terug naar het Zweedse Öland waar zij en Barend elkaar ontmoetten. Het wordt een andere reis dan oorspronkelijk uitgestippeld. Ze vraagt zich niet af 'waarom ik', maar leeft haar leven zo goed en zo kwaad als het kan, samen met Barend.

Dit boek is top! Als lezer voelde ik mij misselijk bij de diagnose en de therapie. Ik voelde de bevrijding van de euthanasieverklaring, maar vooral de wil om te leven. Leven is geen gevecht tegen de dood, maar een beleven van elke dag. Dat is de boodschap die ik wil onthouden, hoe lastig ook. Schitterend boek die een moeilijk onderwerp op een literaire, invoelende manier invult. Als het lichaam de strijd al lang verloren heeft, blijft de geest dapper doorleven. Dit is bij momenten een heel teder boek over een harde realiteit.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: