Schrijvers op reis - Privé-domein gaat op vakantie

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Ik druk de pedaal weer in , en geef steeds een beetje gas, waarna mijn vader de versnelling in z'n twee, z'n drie, z'n drie en vier zet.Dan lijkt het busje vanzelf voort te rollen. Mijn ogen staan gefixeerd op de kilometerpijl. Honderd kilometer per uur. Ik heb nog nooit eerder zoveel snelheid gemaakt. Ik heb nog nooit zo'n blauwe zee gezien."

Privé-domein wordt wel eens de mooiste autobiografische reeks van de Lage Landen genoemd. Dat probeerde de uitgeverij De Arbeiderspers met Schrijvers op reis, een grensoverschrijdende collectie reisavonturen van schrijvers uit het Nederlandstalige fonds van De Arbeiderspers en Privé-domein nog eens extra te beklemtonen.

De lezer lift mee met een mooi en divers reisgezelschap bestaande uit Abdelkader Benali, Marion Bloem, Onno Blom, Ad ten Bosch, Anna Enquist, Eva Gerlach, Ronald Giphart, Luuk Gruwez, A.F.Th. van der Heijden, Joke J. Hermsen, Guido van Heulendonk, Arthur Japin, Atte Jongstra, Corine Kisling, Herman Leenders, Tessa de Loo, Ilja Leonard Pfeijffer, Rob Schouten, Pauline Slot, Rosita Steenbeek, Christophe Vekeman, Paul Verhuyck, Arjan Visser, Christiaan Weijts, Koos van Zomeren en Joost Zwagerman. Zij voeren ons van Amsterdam naar Marokko, van Utrecht naar Vila Pouca, van Paramaribo naar Venetië, van Griekenland naar Colombia, van Indonesië naar Letland, van Londen naar Speedwell Cavern, van Frankrijk naar Albanië, van Genua naar Gifhorn, van Sussex naar Gargano, van Monschau naar Mortsel, van Herwijnen naar Bergen aan Zee, van Werkendam tot Hank. Onno Blom beschrijft herinneringen aan Gerrit Komrij een verblijf dat ik best met hem had willen delen maaar echte reiskriebels zitten er niet in. met als enige 'reis'referentie dat de man in Portugal woonde. Veelal betreft het vrolijke, al dan niet toeristische, tripjes, maar Marion Bloem schrijft bijvoorbeeld over een vaste busroute die ze in haar jeugd vaak heeft gemaakt. En Pauline Slot maakt een reis naar Groot-Brittannië ter nagedachtenis aan haar gestrande huwelijk.

Allemaal leuk maar voor mij persoonlijk zijn de 'on the roadverhalen' waarin de reis zelf een rol speelt toch het aantrekkelijkst. En daarom wordt de reeks ook heel swingend gestart met een jonge Abdelkader Benali die ingeklemd tussen familieleden en een vracht spullen zijn chaufferende vader naar Marokko loodsen met een wegenkaart. En van dàt soort verhalen zit er te weinig in. Met een andere titel had de inhoud, het autobiografische, wat toch uiteindelijk de bedoeling van deze reeks is, meer benadrukt geweest.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Marokko