De man die haast had

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

Citaat: "Ze deed me denken aan een bloem die water krijgt, maar geen zuurstof."

Prachtig boek.

Leon is tien jaar jonger dan Elsie. Als zesjarige wilde hij al met haar trouwen. Toen ze tijdens een spelletje een val maakte, bleef ze levenloos op de vloer liggen. Een cirkel van bloed tekende zich rond haar hoofd af. Dit is het beeld dat de oude Leon voor zich ziet als hij aan die tijd terug denkt. Hij voelt zich na al die jaren verantwoordelijk. Elsie heeft het leven van een plant geleefd. Ook al bezocht hij haar elke week, ze moesten verder met de lichamelijke en de geestelijke beschadiging die ze allebei opgelopen hadden.
Leon heeft zich altijd al afgezonderd in het leven. Hij was tevreden met een teruggetrokken job als conciërge. De vriendschap met Bertrand was er ook één met afstand (eerst letterlijk, daarna ook figuurlijk). Zijn relatie met Liliane was ondergeschikt aan het bouwen van een boot. Zijn vasectomie deed de emmer overlopen. Toen de boot af was en Liliane uit zijn leven verdween, lag de weg open om zijn plan uit te voeren: Elsie een beter (?) leven bezorgen.

Ingrijpend boek over liefde, schuld(gevoel), sociaal onvermogen en vriendschap. De taal is mooi en zet aan tot herlezen. De trage cadans van de zinnen, laat de lezer de diepte van alle woorden proeven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Meer dan een ander weet ik waar ik op wacht. Laat de tijd zich maar haasten."

Jan Vantoortelboom debuteerde In 2011met de bekroonde roman De verzonken jongen. Het boek won de juryprijs van De Bronzen Uil 2011, de Prijs Letterkunde West-Vlaanderen 2012, en stond op de shortlist voor de Zeeuwse Boekenprijs 2011. Zijn tweede roman, Meester Mitraillette, werd door het DWDD-boekverkoperspanel verkozen tot Boek van de Maand en geshortlist voor de Zeeuwse Boekenprijs 2014. Van zijn nieuwste roman De man die haast had verscheen ook al een luisterboekeditie door Jan zelf ingelezen.

Het is een bondige, duistere roman die echter een de lezer heel intens meesleurt in het verhaal. Ook nu situeert de roman zich in Zeeuws-Vlaanderen. Op zesjarige leeftijd ziet Leon hoe zijn oppas Elsie door het trapgat naar beneden valt en daarbij zwaargewond raakt. Voor de rest van haar leven zal ze ernstig gehandicapt zijn.Vanaf dan bezoekt hij haar iedere week in het verpleeghuis. De gebeurtenis heeft vanzelfsprekend een grote invloed op het verdere leven van Leon. Op de lagere school sluit hij vriendschap met Bertrand, verder heeft hij weinig contact met anderen. Ook in hun latere leven blijft de vriendschap verder bestaan, maar waar Bertrand verder studeert na de middelbare school, blijft Leon in zijn vertrouwd dorp. Met een baantje als conciërge op zijn oude school lijkt hij best tevreden. De enige keer dat hij uit Zeeuws-Vlaanderen weggaat is wanneer hij Bertrand een bezoekje brengt, die op dat moment in Dublin studeert. Het ongeluk van Elsie en de manisch-depressieviteit moeder zijn heel bepalend in het leven van Leon. Het maakt hem angstig voor het aangaan van relaties en nog veel meer voor het vaderschap. Voor je het weet kan je sterven en blijven je partner en eventuele kinderen alleen achter. Tijd een van de belangrijkste krachten in het universum en Leon is er echt door geobsedeerd. Hij werpt zelfs een handdoek over de klok heen om hem niet te hoeven zien, in een poging zo de tijd een halt toe te roepen.

De man die haast had is een heel broze en fijnzinnige roman over liefde en verlies, het verstrijken van de tijd en het pogen om mensen die je lief zijn proberen af te schermen van onheil. Leon en Elsie zijn zo'n sterke personages, door het vakmanschap van de auteur zo sterk geschetst dat de lezer ze automatisch gaat koesteren. De knappe beeldende stijl en de melancholieke sfeer laten het werk helemaal onder de huid van de lezer kruipen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Zeeuws-Vlaanderen