Dit kan niet waar zijn: onder bankiers

Gelezen door: Dirk Similon (135 boeken)

Citaat: "In zijn klassieker "Liar's Poker" vat de Amerikaanse schrijver en oud-bankier Michael Lewis de mentaliteit achter diet hire-and-fire-systeem samen als: 'Op zoek naar loyaliteit? Dan moet je een hond kopen.'"

Relevant boek in tijden als deze waarin een land als Griekenland de klem op de neus gezet wordt door het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank e.d.m.
De journalist onderzoekt in een 200-tal interviews en een blog de bankwereld en de oorzaken van de bijna-catastrofe in 2008 (Crash van de Lehman Brothers bank). Een paar van zijn conclusies: banken zijn zo'n complexe en internationale organisaties geworden, verdeeld in talloze eilandjes waar iedereen maar wat aanmoddert en er totaal geen overzicht is. Ofwel doet men echt wel zijn best, maar rücksichtlos gedreven door het persoonlijk gewin van geld en macht. Zo zijn er verschillende types bankiers, ook idealisten en mensen die zich graag 'Masters of Universe' noemen.

Uitstekend boek dat zo'n uitermate confronterende blik op deze onbekende wereld werpt dat je als kleine consument niet anders kan dan een wantrouwende blik te werpen op eender welke bank waarbij je een leningetje zou willen aangaan.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: London City