Bidden om verboden vruchten

Gelezen door: André Oyen (3527 boeken)

Citaat: "Kaius werkte als verkoper in een platenzaak. Soms dacht hij, dat muziek zijn ware roeping was. Maar tussen de muziek en hem stonden de klanten. Soms veeleisende, moeilijke klanten. Hij was zelden alleen met zijn muziek. Maar zijn teksten werden geboren zonder dat er iemand bijstond of meehielp. En daarin kon muziek een heel aparte rol spelen. Als een over de schouders meekijkende mentor."

Begin jaren 70: de kunstzinnige Kaius zit geprangd tussen zijn uitgesproken vrijzinnige moeder en zijn diepgelovige oma, die elke zondag live of toch minstens de televisiemis volgt. Kaius negeert het kerkverbod van moeder en gaat te biecht. Na het bezoek van de pastoor bij zijn moeder geeft die haar zoon een ‘Darwin-therapie’, en L'évolution créatrice van Henri Bergson, als verplichte lectuur op zijn bord maar dat maakt zijn hang naar religie alleen maar groter Onder invloed van zijn tante Jozefina gaat hij zich ook hechten aan een icoontje dat zijn talisman wordt en hij altijd bij zich gaat dragen.
Via het danseresje Anna leert Kaius haar vriendje André, de zoon van zijn leraar zedenleer kennen. Deze getalenteerde jongen schildert en verkoopt zelf ook namaakiconen, daarin geholpen door een mysterieuze kerel, Duivel. André bezorgt Kaius vlinders in de buik en daardoor wordt zijn genegenheid voor Anna ook groter. Samen met Duivel reist Kaius naar Bretagne. In het klooster waar ze logeren openbaart Duivel zijn relatie tot André en Anna. Zijn voorliefde voor het werk van Samuel Beckett, zorgt voor een grappige, maar ook wat pijnlijke ontmaskering van de gastenmonnik in het klooster waar ze naartoe trekken. Kaius' gevoelens voor Anna zullen pas echt openbloeien wanneer haar welzijn door drugs bedreigd wordt, en hij haar op passionele wijze voor de ondergang behoeden wil. En daar duikt heel verlossend de vaderfiguur, een liefhebber van motorcross die met Joël Robert ging motorcrossen, op.
In zes hoofdstukken maakt de auteur ons deelgenoot van het intieme verhaal van Kaius dat een ware zoektocht is naar identiteit op vlak van geloof, intelligentie en seksuele oriëntatie en dat begint in 1964 en duurt tot 1975. Muziek, gaande van oude Byzantijnse zangen, de muziek van de sociaal bewogen Kurt Weill, Paul Hindemith en Claude Debussy en vele, vele anderen speelt een beslissende rol in Kaius’ leven.
Tussen het verhaal van het leven van het hoofdpersonage mixt de auteur in cursieve en aparte, alternerend hoofdstukken, nog een heel eigen en betoverend verhaal over de passie in en voor muziek.

Bidden om verboden vruchten is een stilistisch pareltje dat naast een mooi tijdsbeeld, een ode aan de liefde, en een hommage aan de muziek een uitzonderlijk knappe brok literatuur schenkt.

Bart Stouten (1956) is vertaler, schrijver, dichter en radioproducent/presentator bij Klara. Hij was werkzaam als copywriter bij het RUCA in Antwerpen. In 1990 werd hij bij Radio 1 van de toenmalige BRT aangesteld als producent bij de Dienst Hoorspelen. Hij heeft er de Beckett-hoorspelen vertaald en gerealiseerd in een Nederlandse versie samen met regisseur Martine Ketelbuters. Hij leidde ook andere hoorspelreeksen voor de Vlaamse radio, zoals van Harold Pinter, Peter Handke en Tom Stoppard. 
Als dichter publiceerde hij reeds verschillende dichtbundels. Als prozaïst debuteerde hij in 2009 met Het ware Eden, een spiritueel dagboek. In april 2011 verscheen Beminde eilanden waarin hij met literaire teksten door hem geliefde verre eilanden verkent. Kersen eten om middernacht werd in 2013 bekroond met de Grote Inktslaaf Literatuurprijs. 

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Borgloon