Here comes trouble: anti-autobiografie

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Na de Oscarrel en de daaruit voortvloeiende status van "persona non grata" die ik had als meest gehate man in Amerika, besloot ik te doen wat iedereen in mijn positie zou doen: een film maken waarin ik opperde dat de president van de Verenigde Staten een oorlogscrimineel is."

Autobiografie van de Amerikaanse auteur/documentairemaker/politiek commentator/activist Michael Moore (1954).
Het boek bevat 24 verhalen, gebaseerd op belangrijke gebeurtenissen in zijn jonge jaren, voordat hij filmmaker werd. Ze laten zien hoe het persoonlijke in zijn leven zich schoksgewijs transformeerde tot het politieke. Al deze verhalen zijn waargebeurd. Van een toevallige ontmoeting op elfjarige leeftijd met Bobby Kennedy tot zijn confrontatie met Ronald Reagan op een begraafplaats voor Duitse soldaten. Van de homoseksuele buurjongen die in elkaar werd geslagen tot de avond dat Moore kerkgangers hoorde juichen omdat Martin Luther King vermoord was. Van zijn plannen om naar Canada te ontsnappen tijdens de Vietnamoorlog tot het overleven van een terroristische aanslag omdat hij twintig minuten te laat kwam.

In Here comes trouble krijg je alvast een extra inkijk in het verleden en de motivaties van de brulboei van de linkse documentaire. En dat is boeiende literatuur. De verhalen uit het leven van Michael Moore zijn vaak even hilarisch (en didactisch) als zijn films. Ze zijn vlot geschreven, geïllustreerd met enkele zwart-witfoto's en geven je bovendien een boeiend overzicht van hete hangijzers uit de naoorlogse Amerikaanse politiek: oorlog en vrede, gelijkberechtiging, abortus en persvrijheid.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: USA