Blijf van mijn lijfje: verhalen over genitale verminking van meisjes

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "De kogel is door de kerk. Wij, moeder en dochter, gaan samen een boek maken. Over genitale verminking van meisjes. Zij in Afrika, ik in België."

Annemie Struyf is journaliste en auteur. Ze maakte al verschillende tv-programma’s en schreef verschillende boeken. Ze schreef Blijf van mijn lijfje: verhalen over genitale verminking van meisjes samen met haar dochter Johanna Laurent, die pas afgestudeerd is als journaliste.

In Afrika is vrouwenbesnijdenis al tien jaar wettelijk verboden. Toch vinden er elk jaar in Afrika massaal besnijdenissen plaats, zonder dat de meisjes dit van tevoren weten. De familie kan na de besnijdenis het meisje uithuwelijken en een bruidsschat ontvangen: aan de besnijdenis is een sterk economisch belang verbonden, waardoor dit fenomeen moeilijk te bestrijden is .Tijdens de opnames van "Via Annemie" ontdekte Annemie Struyf dat in Kenia nog steeds massaal veel jonge meisjes op gruwelijke wijze worden besneden. Elke dag opnieuw worden er op afgelegen plekken honderden meisjes in vreselijke omstandigheden verminkt. Verontwaardigd om zo veel verborgen onrecht stortte Annemie haar hart uit bij haar dochter.
De pas afgestudeerde journaliste trok via GAMS (een organisatie tegen genitale verminking) op onderzoek uit in België en ontdekte dat genitale verminking ook bij ons een taboe-onderwerp is. Ze ontmoette meisjes en vrouwen die hun land ontvluchtten om te ontsnappen aan de mutilatie, maar bovendien blijkt dat zelfs in het westen jonge meisjes in het grootste geheim besneden worden...
"Blijf van mijn lijfje" is ondertussen ook een opvangproject in Kenia dat wordt geleid door Tobias en Amina, zij hebben een vluchthuis gecreëerd voor jonge meisjes die aan de genitale verminking willen ontsnappen.

Het unieke van het boek is vooral de precieze beschrijving van de gang van zaken rond de massa-besnijdenissen. De individuele verhalen doen denken aan eerdere publicaties (Mijn woestijn door Waris Dirie, Verminkt door Khady). Zo vind je getuigenissen van meisjes, mannen en vrouwen en van voor- en tegenstanders van vrouwelijke genitale verminking.
Doorheen het boek kan de lezer regelmatig sms-berichtjes meevolgen die moeder en dochter uitwisselden. Het boek is geïllustreerd met foto’s. Doordat de schrijfsters letterlijk en verhalend vertellen wat ze meemaken, is het boek gemakkelijk te lezen. Het wordt duidelijk hoe hard de praktijk ingebakken is in de cultuur, en hoe moeilijk het is om eraan te ontsnappen. Dit kun je, onder andere, afleiden uit de moeilijkheden waarmee Annemie geconfronteerd wordt in Kenia, en uit de verhalen van de asielzoeksters in België die hun familie en land moesten ontvluchten om zichzelf en/of hun dochter te beschermen. Ook wordt duidelijk dat vrouwelijke genitale verminking helemaal geen marginaal fenomeen is, maar een realiteit waar veel personen mee geconfronteerd worden.

Een bijzonder sterk en humaan boek.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Afrika