De veertiende etappe: 71 wielerverhalen, waarin opgenomen 43 wielerverhalen

Gelezen door: André Oyen (3449 boeken)

Citaat: "Wielrennen is er om de wielerkwaliteiten te meten, en niet de morele."

De veertiende etappe is een selectie uit de korte verhalen en columns die Tim Krabbé de afgelopen 35 jaar over wielrennen schreef. Zijn boek 43 Wielerverhalen uit 1984 is hierin, nagenoeg ongewijzigd, opgenomen en aangevuld met 28 andere, recentere verhalen. De verhalen - over zijn eigen ervaringen, die van anderen, wielervedettes, klassiekers, bijzondere gebeurtenissen, mome momenten, schandalen etc. - staan chronologisch gerangschikt en zijn voorzien van een jaartal.
Goed geschreven, boeiende en zeer leesbare verhalen die tot het beste van de sportliteratuur kunnen worden gerekend en die de lezer naast Krabbé’s eigen ervaringen ook een mooie schets geven van de wielersport van de laatste decennia. Krabbé beleeft het wielrennen op een ongewone manier: als hij tijdens een wedstrijd in Meensel-Kiezegem langs het geboortehuis van Eddy Merckx rijdt, droomt hij van het volmaakte wielerongeluk: de woonkamer in rollen en zijn nek breken, net op de plaats waar de grootste wielrenner het levenslicht zag. Of hoe hij zijn klimtijden op de Mont Ventoux – Krabbé heeft een onschuldige, doch neurotische lijstjesverslaving – steevast vergelijkt met de uitslag van een klimtijdrit tijdens de Tour van ’58, waarmee hij alsnog zijn plaats in het wielerpeloton wil verdienen. Als hij over wielrennen schrijft, leest Fausto Coppi over zijn schouder mee, vertelt Krabbé. Hij neemt hem als zijn superego voor zijn wielerdaden, maar vooral voor zijn morele vrijheid: de rode draad van Krabbés verhalen.
In het essay De geest van de sport zet hij die vrijheid nog eens in de verf en maakt hij brandhout van Armstrongs veroordeling: Hij vergelijkt de huidige ‘volkswalging’ van ‘dopingzondaren’ met de missionarissen die wilde volkeren proberen te overtuigen van hun moraal. Doping en een eigen soort verzorging bewijzen net dat wielerprofs hun vak ernstig nemen en zo goed mogelijke prestaties willen leveren.

Er valt dus kortom altijd wel iets te beleven in de columns van Krabbé, die in een uiterst heldere taalkundige verpakking aangediend worden.Niemand schrijft over wielrennen zoals Tim Krabbé, elk verhaal blijft een feest om te lezen, verrast voortdurend.

Tim Krabbé (Amsterdam, 13 april 1943) is een Nederlands schrijver en schaker. Naast romans schreef hij verschillende boeken over zijn twee grootste passies: schaken en wielrennen. Krabbé was aanvankelijk vooral actief als journalist maar al snel werd hij schrijver van beroep. Sinds 1967 leeft hij van de pen. In dat jaar debuteerde hij met De werkelijke moord op Kitty Duisenberg
Tim Krabbé liet zich voor zijn literaire werk inspireren door Willem Frederik Hermans. In meerdere boeken vinden we de semi-journalistieke stijl terug die we ook bij de nieuw-realisten aantreffen. Anderzijds kan een deel van Krabbé's werk ook neoromantisch genoemd worden. Een voorbeeld hiervan is Kathy’s dochter. Zijn romans zijn in zestien talen vertaald. Vier boeken zijn verfilmd. 
Zijn grootste succes is Het Gouden Ei, dat handelt over de zoektocht van een man naar het lot van zijn vriendin die spoorloos verdwijnt bij een Frans benzinestation. Het boek werd verfilmd door George Sluizer. Spoorloos, naar Het gouden ei won het Gouden Kalf 1988 voor de beste Nederlandse film. De film wordt nog steeds vertoond in Amerika. In 1993 werd daar een remake gemaakt onder de titel The VanishingDe grotwerd in 2001 verfilmd door Martin Koolhoven, die daarmee een Gouden Kalf won. Voor beide films schreef Tim Krabbé zelf het scenario. 
Met zijn roman Vertraging won hij in 1995 de Gouden Strop. Toch wil Krabbé niet als misdaadauteur worden beschouwd. Bij de aanvaarding van de prijs maakte de schrijver duidelijk dat hij niets met misdaadromans te maken heeft of wil hebben, dat Vertraging geen misdaadboek is en dat hij de prijs alleen aanvaardde vanwege de spanning die het boek oproept. Krabbé's genres zijn: poëzie, roman, novelle, kortverhaal, column, essay en biografie. Tim Krabbé is de auteur van het 74ste Boekenweekgeschenk, Een Tafel vol Vlinders, dat in de Boekenweek van 2009 verscheen. 

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: