Kroonsz

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Schrijven. Waarom? Om de zoveel jaar is er die verwarring. Als jeuk in mijn hoofd. Iets is niet goed. De vader en ik zijn anders. We staan buiten de wereld. Tussen twee werelden . Niet dood. Niet levend.

Het begin in de zeventiende eeuw en eindigt in 2014, en "

Het verhaal, waarin Zacharias Kroonsz en zijn zoon Wessel sleutelen aan een instrument waarmee de levenslijnen van mensen te bespelen zijn, steunt op zeer gedegen research. Kunst heeft oude geschriften en theorieën over leven en dood uitgebreid bestudeerd: hij weet duidelijk waarover hij yhet heeft als bijvoorbeeld de geschriften van van Spinoza langskomen. Dat maakt dit boek tot een verhaal zoals er maar weinig andere zijn.

Het verhaal is onderverdeeld in drie delen: Deel 1: De klok, Deel 2: De Torn en Deel 3: Het weefsel van de werkelijkheid. Elk deel heeft rond de 17 hoofdstukken. Verder staat bij elk hoofdstuk in welke tijd het speelt. Doordat het verhaal verspringt in de tijd, is deze vermelding noodzakelijk en prettig. Hoewel het verhaal fictief is en de schrijver de belangrijkste personages uit het boek heeft verzonnen, zijn er wel een paar karakters die echt hebben bestaan: Spinoza, Huygens, van Beuningen en Swammerdam.
Er waren destijds veel wetenschappers en geleerden die worstelden met de vraag hoe geloof en wetenschap verenigd konden worden. En Marco Kunst heeft er voor geopteerd zijn protagonisten ook zich met deze vraag te laten bezig houden. Het is zeker een goede keuze geweest.

Het verhaal boeit van af de eerste bladzijde. Het tijdsbeeld wordt mooi neergezet en door de precies omschreven details zie je het verhaal voor je. Het schakelen tussen de wereld van Wessel en zijn vader en het moderne leven van Pink en Bor in 2013 is wel niet altijd vlekkeloos. Maar uiteindelijk komen de paden van de drie jongeren wel geloofwaardig samen. Een stevig opgebouwd verhaal met mooie poëtische en filosofische zinnen, een goede spanningsopbouw en een mooi einde. Dit boek wordt gepromoot als Young Adultroman maar het boek is eigenlijk voor alle leeftijden aan te raden want er zit heel wat filosofie en ethiek in verpakt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: