P.S. Oorlogsherinneringen van Paula Sémer

Gelezen door: André Oyen (3340 boeken)

Citaat: "Het Duitse volkslied werd aangeheven - Deutschland über alles - en iedereen bracht eensgezind de Hitlergroet. Behalve ik. Ik kon het niet en ik wilde het niet. Toen tikte een boze Duitser achter me op mijn schouder en gebood me om mee te doen. Aarzelend en halfslachtig heb ik zijn bevel opgevolgd. Ik schaam me daar nog over."

Paula Sémer (1925) was tijdens de pioniersjaren van de Belgische televisie een van de eerste drie radio- en televisiepresentatrices. Daarnaast was ze ook actrice. In 1944 studeerde ze af aan de Stedelijke Normaalschool van Antwerpen. Tijdens de laatste oorlogsmaanden was ze bediende op de rantsoeneringsdienst in de Stadsfeestzaal in Antwerpen. Vervolgens was ze enkele maanden actief als bediende bij het Nationaal Werk Oorlogsinvaliden. Paula Sémer begon haar carrière in 1944 op de radio als presentatrice en actrice in hoorspelen. Toen op 31 oktober 1953 het NIR met de eerste Vlaamse televisieuitzendingen begon, was Sémer omroepster naast Terry Van Ginderen en Nora Steyaert. Ze speelde die avond ook de vrouwelijke hoofdrol in de uitgezonden komedie "Drie dozijn rode rozen". Samen met Bob Davidse werkte ze aan de "Tv Ohee Club". Jarenlang presenteerde ze de vrouwenprogramma's "Vrouwenspiegel" (1954) en "Penelope" (1955-1965), een programma dat ze vanaf 1958 ook produceerde. In het programma kwam in 1964 een geboorte voor het eerst op televisie. De commotie hierrond zou een jaar aanhouden. Andere controverses die "Penelope" veroorzaakte waren haar gesprekken over seksualiteit vanaf 1965. In 1970 was ze de presentatrice en producer van "Kijk en kook". Andere programma's waren "Alledag", "Het gelukkige gezin" en "Kijk mensen". Daarnaast was zij ook actief bij acties tegen kanker. In Vlaanderen haalde ze borstkanker, door er als ervaringsdeskundige over te spreken, uit de taboesfeer. In 1984 schreef ze ook het boek Leven met borstkanker in samenwerking met dokter Jaak Janssens. In 1989 werd ze benoemd tot productieleider van de Dienst Wetenschappen van de BRT.

In 1990 ging ze met pensioen. In 1991 volgde het boek Goeden avond dames en heren. Als 80-jarige speelde ze in 2005 nog de rol van Jetteke, het lief van Tuur, in Thuis. Sémer is tevens één van de stichters van de "Vlaamse Televisie Academie". Op 6 maart 2010 kreeg ze van hen een ster voor haar rijkgevulde carrière. In maart 2012 kreeg ze een eredoctoraat toegewezen van de Universiteit Gent vanwege haar maatschappelijke inzet, haar pionierswerk voor radio en televisie en haar bijdrage tot de popularisering van de wetenschap. een begrip, een icoon, een straffe madam, nog voor dat concept uitgevonden werd. We brengen voor u graag in herinnering waarom zij die ronkende titels verdient. In de periode voor de opstart van de televisie maakt het NIR enkele proefuitzendingen. Paula wordt gevraagd de hoofdrol te spelen in een komedie, "Drie dozijn rode rozen" (in beeld: enkele werkopnames). "Het interesseerde mij niet echt, ik voelde me goed bij radio. Maar toen werd de eerste tv-avond gepland en werd die komedie gekozen." Sémer praat samen met Terry Van Ginderen en Nora Steyaert de eerste tv-avond aan elkaar. "Een bom in de pers, 'grote televisiebelofte ontdekt.' Ik dacht dat ze Armand Pien bedoelden, maar nee. Het gevolg: ik moest en zou blijven." Paula wordt omroepster en presenteert samen met Bob Davidse "Kom toch eens kijken", het allereerste kinderprogramma. Enkele jaren is ze de eerste "Tante" van "Nonkel Bob", later wordt ze het gezicht van "vrouwenprogramma's": "Vrouwenspiegel" (1954) en "Penelope" (1955-1965). Het blijft niet bij presentatie, ze wordt ook producer. Eerst van "Penelope", later van programma’s als "Alledag", "Het gelukkige gezin" en "Kijk mensen". Kort voor haar pensioen wordt ze productieleider van de Dienst Wetenschappen van de BRT. In 1990 verlaat Paula Sémer de openbare omroep en gaat ze met pensioen. In haar rijk gevulde carrière heeft ze zowat alles gedaan wat een mens op en achter het kleine scherm kan doen. Ze verlegt grenzen in haar programma's, niet alleen op televisie maar ook in de maatschappij. In 2010 krijgt ze een Carrièrester op de "Nacht van de Televisiesterren", een gala van de Vlaamse Televisie Academie, die ze zelf ooit mee opgericht heeft. Een minutenlange staande ovatie is haar deel.

Paula Semer, die in april 2015 de gezegende leeftijd van 90 jaar bereikt, vertelt onverbloemd en openhartig haar oorlogsherinneringen en -geheimen aan Diane Broeckhoven. Over Paula Sémer, is bijna alles al geschreven. Ze werd ontelbare malen geïnterviewd over haar leven en carrière. Zelf interviewde ze in de loop van haar rijke leven honderden mensen over gevoelige onderwerpen en doorbrak ze vele taboes in een preutse tijd. Een onderwerp dat haar almaar meer bezighoudt is de Tweede Wereldoorlog, die ze Radio- en televisiecoryfee Paula Semer vertelt onverbloemd en openhartig haar oorlogsherinneringen en -geheimen aan Diane Broeckhoven. Over Paula Sémer, die in april 2015 de gezegende leeftijd van 90 jaar bereikt, is alles al geschreven. Of toch bijna. Ze werd ontelbare malen geïnterviewd over haar leven en carrière. Zelf interviewde ze in de loop van haar rijke leven honderden mensen over gevoelige onderwerpen en doorbrak ze vele taboes in een preutse tijd. Een onderwerp dat haar almaar meer bezighoudt, bij het ouder worden, is de Tweede Wereldoorlog, die ze beleefde als opgroeiend meisje. Samen met haar vriendinnen studeerde ze aan de Antwerpse Stedelijke Normaalschool toen in 1940 de oorlog uitbrak. Samen met hen werd ze volwassen, balancerend op de dunne scheidslijn tussen wat geoorloofd was en wat niet. Voor mensen die na 1945 geboren zijn is het zo moeilijk om voor te stellen hoe het is om op te groeien in oorlogstijd, ook al woedt het oorlogsgeweld heviger dan ooit in onze hedendaagse wereld. Ook voor Paula Semer blijven die oorlogsherinneringen en vooral de ideologiën die er aan vast zaten levendiger dan ooit. Het is een dun mooi boekje dat ik met heel veel interesse en genegenheid gelezen heb.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: