IJslands gambiet

Gelezen door: André Oyen (3525 boeken)

Citaat: "Langzaam leerde ik mijn huisgenoten kennen. Spionnen, loopjongens en klerken, net als ik. Onbelangrijke en daarom misbare pionnen in het wereldwijde schaakspel dat de Koude Oorlog heette."

Dominique Biebau (1977) doceert Nederlands. Hij debuteerde dankzij crowdfunding bij Vrijdag met de roman Trage Wegen. Hij won voor zijn verhalen en gedichten de Ward Ruyslinck-prijs, de VDAB-wedstrijd De Eerste Keer, en hij was laureaat van de VPRO-wedstrijd Duizend Woorden. Onlangs verscheen zijn tweede roman IJslands gambiet, een cryptoroman in 64 hoofdstukken.

Meestervervalser, spion en schaker Maxim Boelgakov, bijgenaamd ‘de man zonder handschrift’, heeft veel gezichten en vijanden. Als hij vermoord teruggevonden wordt in een hotelkamer in Reykjavik dreigt een internationaal conflict. Een anonieme speurder stort zich op de zaak. Zijn enige aanwijzing is een cryptisch manuscript waarin Boelgakov zijn moordenaar aanwijst. Jammer genoeg ontbreekt er een cruciaal stuk van de tekst.

Een thriller in de vorm van een doorleefd schaakspel met een confrontatie om de wereldtitel tussen Bobby Fischer en Boris Spassky in Reykjavik, 1972, op je lezers loslaten is niet niks. Gewoon geniaal is de idee om de Koude Oorlog op te hangen aan een schaakpartij. De Koude Oorlog wordt gezien door de ogen van iemand die gedwongen werd om bijna gevoelloos en als een robot het beroep van schriftvervalser uit te oefenen. Hij slaagde erin op een jachtpartij te ontsnappen aan zijn stiefvader, die hem wilde vermoorden, maar al even onhandig is als de moordenaar die het later op Maxim gemunt zal hebben in Reykjavik. De ontwikkeling van de hele oorlog wordt gevolgd door de indoctrinatie en klaarstoming van pionnen om in het spionageberoep te stappen; soms met grote weerzin en verblindheid, soms met talent maar vooral met angst en een volgzame aard. Ijslands gambiet mag dan wel als een thriller aangekondigd worden toch zag ik persoonlijk er veel meer in, daarvan is het aanhangsel het overtuigendste en sterkste bewijs van. Het bevat namelijk een uitermate gedetailleerde schets van hoe de roman is opgevat, de handleiding voor de compositie van het boek met een heel originele pointe. Ijslands gambiet is een mengeling van een thriller en een liefdesverhaal. Er zit ook een ingenieus raadsel in verborgen waarvan de oplossing letterlijk verborgen is in een verzegeld hoofdstuk. Een ongemeen boeiend maar vooral ook goed geschreven boek.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Reykjavik