Jelle

Gelezen door: André Oyen (3373 boeken)

Citaat: "Jelle zong niet. Maar Jelle speelde wel met haar. En hij vertelde verhalen die hij zelf bedacht./ Jelle heeft haar leren fietsen . En als ze viel, troostte hij haar. Fieke mist Jelle ook."

Gil vander Heyden schreef meer dan 50 kinder- en jeugdboeken en als medewerkster aan weekbladen voor kinderen een groot aantal korte verhalen. De laatste jaren werd het schrijven van gedichten voor haar steeds belangrijker. Haar bundels zijn in de eerste plaats bedoeld voor kinderen en jongeren, maar worden ook door volwassenen graag gelezen. Ze kreeg voor haar werk tweemaal de Rotaryprijs en driemaal de prijs van de provincie Antwerpen; de laatste keer in 1996 voor haar jeugdroman 'Uit het water gefloten'. In 1984 werd ze laureate van de vijfjaarlijkse Lavkiprijs en in 1988 en in 2001 won ze de tweejaarlijkse poëzieprijs Dichter bij Jeugd. Blij was ze ook met het erediploma Premio Europeo di Letteratura Giovanile 'Pier Paolo Vergerio' voor haar jeugdroman De chipseter. In 1991 won ze de eerste prijs in de auteurswedstrijd Internationaal Jaar van de Alfabetisering met het hartverwarmende Walter is mijn vriend. Voor haar dichtbundel 'Kleine stemmen' ontving ze in 2014 een Zilveren Griffel. 

Haar laatste werk, Jelle is er een uit de serie Wablieft-boeken. is. Deze boeken zijn geschreven in duidelijke taal met grote letters en korte zinnen, speciaal voor volwassen beginnende lezers en zijn ongeveer 80 bladzijden dik. De boeken zijn boeiend, spannend, ontroerend, interessant... En geschreven door bekende auteurs die hun lezers weten in te pakken.
Jelle is een ongelooflijk sfeervol boek, dat evengoed het verhaal van de buurjongen of de zoon van goede vrienden kan zijn. Jelle is samen met zijn mama, papa en zus Fieke verhuisd van de stad naar het platteland. Fieke voelt zich helemaal thuis in hun nieuwe huis. Voor Jelle daarentegen ligt het anders. Hij is stil geworden en lacht nog nauwelijks. Volgens mama is Jelle in de puberteit en zal hij wel terug veranderen. Maar dan wordt Jelle opgepakt omdat hij iets ergs gedaan heeft… Haar ouders zijn heel spaarzaam met informatie over haar broer en dat vindt Fieke verschrikkelijk. Het is ongelooflijk hoeveel nestwarmte dit toch dunne boekje uitstraalt omdat de vriendschap en de familieband zo prachtig en intensief beschreven is. Na het lezen van dit werk wens je elk kind dat een beetje van het rechte pad dwaalt, ouders en een zus als die van Jelle toe. Warm aanbevolen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: