Een bijna volmaakte vriendschap

Gelezen door: Paul Degrande (48 boeken)

Citaat: "Soms heeft ze zin om plat op de grond te gaan liggen en die helemaal nat te maken met haar tranen. Ze zegt dat het een soort reiniging is. Het reinigt haar ogen, zegt ze, daarna kan ze helderder zien. Ze huilt niet uit droefheid. Ze huilt om een heldere kijk te krijgen op de dingen des levens. De ogen - uit haar mond klinkt het als een nieuwe of pas herontdekte wijsheid - zijn de vensters waaruit de ziel naar buiten kijkt. Ben ik bereid dat te begrijpen? Ben ik bereid dat te verdragen?"

Twee eenzame zielen - een Hikikomori en een Salaryman - ontmoeten elkaar op een bank in een park. Beiden gaan gebukt door het leven. - De Salaryman verloor als oudere werknemer zijn job en zijn zelfrespect, de Hikikomori verraadde (zijn medeleven ging niet verder dan stomme getuige te zijn) een vriendin die na pesterijen uit het leven stapte. De Salaryman gaat zogezegd nog iedere dag naar zijn werk - verbergt zijn ontslag voor zijn vrouw - door zijn tijd te doden in het park of op café te gaan, terwijl de Hikikomori - bewust teruggetrokken jongere - sinds twee jaar geleden zijn eerste stappen in de wereld zet. Op een dag komt de Salaryman niet opdagen.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
Shitzu op 13 november 2019:
We zijn dit boek aan het lezen met de leesclub, ik vind het bijzonder goed geschreven. Hier trekken jongeren zich terug uit het openbare leven terwijl er ook veel zelfmoorden zijn. Het bijzonde re is dat zijn hart luchten bij een vreemde man, die trouwens goed kan luisteren en reageren, de jongen terug in de werkelijke wereld brengt,
Lydia op 15 augustus 2019:
Een interessante inkijk in het leven van een jongere in Japan die zich terugtrekt uit de maatschappij en na 2 jaar stapje voor stapje terug zijn plaatsje zoekt.

Locatie: Japan