Wild. Het Komrijk van Hanna Bervoets

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Zijn meest geliefde stokpaardje is zijn afkeer van 'de grijze middenmoor van de middelmaat':de massa. De groep die gewoon maar met de stroom meevaart. Geen vragen stelt."

Een halfjaar voor zijn dood sprak Gerrit Komrij de wens uit zijn beschouwingen opnieuw uit te geven: 'zo mooi als die Amerikaanse kleine boekjes.' De Bezige Bij heeft vier schrijvers (Van Kooten, Lanoye, Heijne en Bervoets), allen liefhebbers van het werk van Gerrit Komrij (1944-2012), gevraagd daaruit een min of meer thematische bloemlezing samen te stellen. Hanna Bervoets, geeft in haar inleiding blijk van haar sympathie en bewondering voor Komrij. Ze had een Facebookvriendschap met hem en bewonderde zijn statusupdates: ze waren gevat en geestig. Ze zouden zo als oneliners afkomstig kunnen zijn uit zijn columns of essays.

Onder de titel 'Wild' presenteert Hannah Bervoets haar persoonlijke keuze: haar eigen ironische, provocerende Gerrit Komrij. Als gevoelige cynicus, zelfrelativerende polemist, ontroerende manipulator'. In de inleiding verantwoordt ze haar keuze. Zij doet een ruime greep uit “Humeuren en temperamenten.” Daarnaast heeft zij een tiental stukken over schrijven, boeken (verzamelen) en literatuur opgenomen in deze bundel. Bijvoorbeeld: “De jongensbroekzak” over Pietje Bell, dat stamt uit de jaren ’70 en waarin Komrij thema’s aansnijdt die we terugvinden in zijn latere werk: homoseksualiteit, het jongensleven, isolement, eenzaamheid, humor enz.

De keuze die Bervoets maakte is zeer divers. Wat ze in het werk van Komrij bewondert zijn de stijlkenmerken: ironie, sarcasme, uitgebreide metaforen. Steeds nieuwe oneliners, aforismen, puntig geformuleerde inzichten. Altijd scherp, vaak ook humoristisch. Zo laat zij de veelzijdigheid van Komrij zien. Wat ze erg waardeert is dat hij niet alleen tegen allerlei heilige huisjes schopt, maar daarbij zichzelf ook niet spaart. Hij beschrijft zichzelf vaak als een karikatuur: de dandy, de hypochonder, de neuroot en de grote schrijver. Bervoets haar betrachting om zoveel mogelijk aspecten uit het werk van Komrij te laten uitkomen is goed geslaagd. 

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: