Alles wat je ziet

Gelezen door: Peter Geiregat (400 boeken)

Citaat: "Hij stelt zich het lichaam voor als een mantel. Je zou je ervan kunnen ontdoen, je zou het kunnen ophangen, het achterlaten op een kleerhanger als het je niet meer past. Je zou een ander lichaam kunnen kiezen, dat je beter staat, dat het silhouet van je ziel nauwkeuriger, eleganter omsluit. In de maat van je hart."

De eerste kennismaking met G. Delacourt is een voltreffer. Als Arthur Dreyfuss de deur opent staat Scarlet Johansson voor de deur: de mooiste vrouw van de wereld, de vrouw met de mooiste boezem, de vrouw die iedereen tot de verbeelding spreekt. Arthur kan zijn ogen niet geloven. Wat doe zij in Long, een dorpje met 680 zielen, een gat, het einde van de wereld?

Omdat de flap nauwelijks iets van het verhaal prijsgeeft, vertel ik verder ook niets over de inhoud. Het is een overrompelend liefdesverhaal met verschillende wendingen. De schrijfstijl is speels en levendig met uitweidingen die dikwijls grappig zijn. Doordat het verhaal over een megaster gaat, krijgt het hoofdpersonage meteen een gezicht. De talrijke verwijzingen naar boeken, liedjes, en actualiteit zijn (voor mij) niet allemaal herkenbaar, maar geeft het verhaal een speelse en actuele toets.

De verwijzingen naar de poëzie van Jean Follain zetten extra in de verf dat dit een beeldrijk verhaal is. Taal wordt hier op een slimme manier gebruikt, de zinnen hebben één voor één hun plaatsje. De weinige personages worden goed uitgewerkt. Ook al is het een dun boek, toch ken je ze schijnbaar door en door als het verhaal ten einde is. Zelden heeft een liefdesverhaal me zo meegesleept: de verdienste van de auteur!!!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Mia (72 boeken)

Citaat: "Motto: Can you see the real me preacher? Can you see the real me doctor? Can you see the real me mother? Can you see the real me? (Quadrophenia, The Who-Pete Townshend)"

Op een avond klopt Scarlett Johansson aan bij Arthur Dreyfuss, een eenvoudige twintigjarige automonteur in Long, een onooglijk dorpje in het Noorden van Frankrijk. Ze wil een paar dagen verdwijnen...

Onmogelijk, zegt u? Inderdaad, ze blijkt iemand anders te zijn. Jeanine Foucamprez, een jonge vrouw die gebukt gaat onder haar gelijkenis met Scarlett. Niemand ziet háár, houdt van haar om haarzelf. En dan is daar Arthur, getekend door het leven en wachtend op een teken om te leven.

En, hoe loopt het af? Een fluttig liefdesverhaaltje? Nee, toch niet... Het hoofdthema is origineel, maar niet erg diepgaand uitgewerkt. Het boek biedt wel heel wat gespreksstof. Grappig is de manier waarop we de wereld bekijken via de film- en reclamebeelden in Arthurs hoofd. Vertederend is de beschrijving van de voorzichtige toenadering tussen twee gekwetste mensen. Mooi is de ontdekking van de kracht van de poëzie (Jean Follain) en onthutsend is toch het einde...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: frankrijk