Alleen met de goden

Gelezen door: André Oyen (3234 boeken)

Citaat: "Papa Leeuw had gelijk: ik was een tijgerwelp en ik moest leren brullen. Ik wist zeker dat het me zou lukken. Ooit. Nu nog niet, en morgen ook nog niet. Later. Mijn moeder zei dat ik mijn klauwen moest leren gebruiken. Brullen en mijn klauwen gebruiken. Dat was de weg van de tijger."

Alex Boogers (1970) schreef zeven romans, waaronder 'Het boek Estee' en 'Alle dingen zijn schitterend.' Hij baarde veel opzien met de novelle 'Wanneer de mieren schreeuwen,' over de Rotterdamse jongen Sedar Soares die werd doodgeschoten toen hij sneeuwballen aan het gooien was. Schrijver Alex Boogers was een begenadigd vechtsporter en beoefende taekwondo, jiu-jitsu en thaiboksen tot hij een ernstig ongeluk kreeg en verschillende ruggenwervels brak en verschoof.

In zijn nieuwe roman 'Alleen met de goden' laat hij al zijn eerdere thema's samenvloeien: verstoorde familierelaties, liefde en verlating, vechten om te overleven en schrijven om te groeien. De elf-jarige Aaron Bachman groeit op in een gezin met als motto: 'als je voor een dubbeltje geboren bent, wordt je nooit een kwartje.' Op een avond ligt er een man gevloerd op de drempel. Dood. Aarons vader staat er vloekend bij. Nadat hij zelf de politie gebeld heeft, wordt hij gearresteerd en veroordeeld. Dit legt een enorme druk op de moeder van Aaron, die met haar schamele salaris ook alle gemaakte schulden moet aflossen. Nooit heeft ze een goed woord over voor Aaron.

Beledigingen en vernederingen zijn aan de orde van de dag. Ze maakt hem vaak duidelijk dat hij nooit gewild is geweest. Aarons echte vader is hem al voor zijn geboorte gesmeerd en alle pogingen tot abortus mislukten. Ze is koppig, eigenzinnig en wantrouwend. Ook veel van de buren en familieleden laten zich niet van hun beste kant zien. Het scala loopt van extreem bemoeizuchtig tot oorlogstrauma. In deze sfeer groeit Aaron op. Het al ongewenste kind Aaron wordt fysiek en mentaal mishandeld en verwaarloosd door zijn moeder. Hij moet zelf maar voor zijn eten zorgen, iets dat lukt bij snackbarhouder Rinus (een patatje met) en de plaatselijke Chinees (witte rijst met vleesloze babipangangsaus en kroepoek).

Boogers weet heel treffend het leven op straat in een volksbuurt in een gemeente onder de rook van Rotterdam te schetsen. Hij plaatst Aaron in een milieu van rebellerende versus iets fortuinlijker jongeren en laat hem schrijven over zijn beresterke vader die in de gevangenis een huilende slappeling wordt, over zijn moeder die totaal verbitterd is, waar hij meer slaag dan eten van krijgt, over schaamteloze troostseks met buurmeisje Olivia, die het ook niet makkelijk heeft; over jongerengroepsseks in een kelder; over racistische pesterijen op school; over Otis – de verschopte asielhond die echter zijn beste maat wordt, over zinloos geweld; over hangjeugd op ‘het pleintje;’ over de disciplinerende kracht van het kickboksen, over de loutering van dingen opschrijven, en eigenlijk ook wel over liefde die misschien toch wel bestaat.

Op school doet hij niet echt zijn best en op straat gaat hij met verkeerde vrienden om. Dan komt er een ommekeer: Aaron besluit te gaan Thaiboksen. Dit helpt hem enorm het gaat beter op school en het geeft hem een manier om zich af te reageren. Met zijn vader in de gevangenis is Aaron op zoek naar een vaderfiguur en die vindt hij afwisselend in de kickbokstrainer Art en muziekleraar Broere. Daar waar Art hem traint om de vechter die hij is, tot bloei te laten komen, herkent Broere in hem de kunstenaar. Aaron schrijft namelijk al sinds jonge leeftijd in schriftjes. Het is voor hem een manier om zijn geest tot rust te brengen. Maar hij vertelt dit aan niemand. Alex Boogers laat zijn eenzame held in woede, vechten, zoeken, onzekerheid, gekweldheid, en minderwaardigheid opgroeien om tenslotte om tenslotte dàt te bereiken wat hij ook echt wilde bereiken.

'Alleen met de goden' is een bijzonder goed geschreven boek over een loser die tegen beter weten in een winner wil worden, en daar de lezer op een heel indringende manier van A tot Z bij betrekt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Rotterdam