Timmerwerk

Gelezen door: Norbert De Meyer (139 boeken)

Citaat: "De Kerk kon op mijn ouders rekenen, vooral voor minder luidruchtige aspecten. Het geloof drong door in alle uithoeken van het dagelijks leven, er groeide een ‘katholieke huis- en levensstijl’, die in ons gezin tot de jaren zestig bleef bestaan. ’s Avonds en vaak ook in de drukte van de ochtend werd er gezamenlijk gebeden en evenzeer voor en na elke maaltijd. Ik ging niet slapen zonder een kruisje op het voorhoofd te hebben gekregen."

In dit boek ‘timmert’ de auteur aan zijn familiegeschiedenis, vooral die van zijn vader. Hij volgt diens voetsporen, middels zijwegeltjes van andere familieleden. Als zoon dwaalt hij rond op de plaatsen en in de tijdsgewrichten waar zijn vader zijn leven doorbracht, diens streven als douanier naar hogerop en de vele tegenslagen. Maar ook vertelt dit boek de geschiedenis van ons land op politiek, sociaal en godsdienstig vlak. De opkomst van de Christelijke Volkspartij, de sfeer van het interbellum, de gruwelen van de oorlog, de jodenvervolging in de Antwerpse buurt van hun woonplaats, de collaboratie, de rol die een krant als De Standaard speelde... Het wordt even aangeraakt of fors uit de doeken gedaan. Dat resulteert af en toe in ellenlange gortdroge opsommingen die het verloop van deze biografie afremmen of soms niet ter zake doen.

Note schrijft in een heldere, duidelijke taal die aanspoort om verder te lezen. Voor geschiedenisadepten is dit een heerlijk boek over de gebruiken en de miskleunen van een voorbije eeuw.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: