Duizend korte columns

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "07-01-12. Behalve lezen is er ook schrijven aan de orde. De afgelopen twee jaar kwam het er helaas niet van (vorig jaar alleen een paar korte verhalen verbeterd), voordien had ik de goede gewoonte de vrije januarimaand te gebruiken om een roman in de steigers te zetten (Literaire giller, Tijd voor stampij). Ditmaal iets heel anders: ik schrijf over Esther. In de tweede helft van het afgelopen jaar begon ik met het overtypen van dagboekfragmenten die onder meer over haar gaan (en dat werden voor de jaren 2002-2011 in totaal 162.764 woorden – daar moet nog in geschrapt worden). Momenteel ben ik bezig met het beschrijven van de gebeurtenissen op haar overlijdensdag. Dat is uiteraard geen vrolijk karwei, vandaar dat ik minder opschiet dan het geval zou zijn als ik een werk met een komisch strekking onder handen had."

Martin de Jong debuteerde in 2001 met 'Zoute Griotten,' een te gek boek dat van meet af aan mijn hart gestolen heeft en dat ik altijd even charmant ben blijven vinden. Ondertussen verscheen er nog een speciale jubileumeditie van, onder de titel: 'Zoute Griotten Speciaal' en zagen ook nog andere schrijfsels zoals 'Tijd voor Stampij' (2013), 'De mooiste dag tot nu toe' (2014), 'Literaire giller' (2014) en 'Sabbatical' (2015) het licht.

Eind 2005 had Martin het voornemen om vanaf januari 2006 aan de roman 'Sabbatical' te gaan werken. Daar kwam nog een voornemen bij: op Web-log.nl dagelijks over het schrijven schrijven. Concreet zou het moeten gaan om een tekst van precies honderdvijftig woorden – of eigenlijk waren het er (inclusief datering) honderdachtendertig want het zou elke keer onder de kop 'Sabbatical in Progress' van start gaan met de inleidende en toelichtende zin ‘Een dagelijkse Real Life Blog over het schrijven van de roman Sabbatical.’ Voor een schrijver is zoiets aantrekkelijk en vooral nuttig om te doen: het brengt hem discipline bij (elke dag een tekst schrijven) en het is een goede oefening om elke tekst exact honderdachtendertig woorden te laten zijn. Omdat hij niet elke dag aan de roman schreef (en ook omdat daar niet elke keer wat over te zeggen viel) kwamen er al snel ook andere onderwerpen aan bod en werd het een rubriek zoals hij die aanvankelijk niet had voorzien.

In de periode 1 januari 2006 – 2 mei 2012 schreef hij 2226 columns. Voor deze uitgave, 'Duizend korte columns,' selecteerde de auteur duizend columns. Ze gaan over het schrijven, over aandachtspunten in de media, familieomstandigheden, grootscheepse woningrenovaties, impressie over literatuur, muziek, film enz., kortom een soort columndagboek, en dat is toch wel een bijzonder saluut aan het jaar waarin het kortverhaal centraal staat. In dit heel bijzondere boek keren diverse onderwerpen bij wijze van rode draad regelmatig terug. Vrolijkheid overheerst gelukkig maar er zitten ook heel pijnlijke dingen in zoals de dood van een vriendin bijvoorbeeld.

'Duizend korte columns' is een heel sterk, vlotlezend boek, waar je lekker lang over doet, omdat je sommige columns minstens twee keer wil lezen, niet alleen omwille van hun inhoud maar ook omdat ze zo mooi geschreven zijn. Gerard Reve, Jan Wolkers, Harry Mulisch, Hugo Claus, Simon Vinkenoog en andere literaire grootheden bliezen hun laatste adem uit in Duizend korte columns, maar auteur Martin De Jong is creatiever en 'levendiger' dan ooit. Net als bij vorig werk zorgde ook nu Irene Mulder voor een pittige omslagillustratie, die het geheel een bijzonder aantrekkelijke en frisse uitstraling geeft.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: