De zomer hou je ook niet tegen

Gelezen door: André Oyen (3464 boeken)

Citaat: "Een verhaal als verjaardagsgeschenk had hem iets moois geleken. Speelgoed werd Sonny immers verboden; dat stak hij toch maar in zijn mond, daar bleef hij tenslotte een idioot voor, hij kon erin stikken. Een verhaal dan maar. En hoewel het er in wezen geen snars toe deed wat hij tegen die zwakzinnigaard zei – de voordracht van het Staatsblad ware net zo goed geweest – kwam het hem opeens voor dat hij die jongen, iets anders, en groters te vertellen had.’"

Met het motto 'Te gek voor woorden' in zijn hoofd sluist Dimitri Verhulst ons zijn Boekenweekgeschenk binnen.

Het verhaal De zomer hou je ook niet tegen heeft als hoofdpersonage beginnend zestiger Pierre die een geestelijk gehandicapte jongen van vijftien naar de Provence ontvoert. Daar vertelt hij de jongen het verhaal over de liefdesrelatie met zijn moeder; over de totstandkoming daarvan, over haar kinderwens en de twijfels over zijn vaderrol. Pierre zal ook moeten vertellen over het einde van de prachtige en harstochtelijke relatie, en over de verwekking van de gehandicapte jongen. Pierre en Sonny, in zijn rolstoel annex ruimteschip, komen in Avigon terecht op een carnaval. Pierre, een zonnig karakter op deze dag, stelt zich voor dat de omstanders denken dat Sonny gewoon als gehandicapte is verkleed. Nadeeltje daarbij is dat er dan wel weer voor het toilet betaald moet worden.

Verhulst trekt al zijn eigen literaire registers open, van De kamer hiernaast tot De laatkomer, om dit Nederlands Boekenweekgeschenk in sappig Vlaams tot stand te laten komen. Onder het kolderieke gaat een mooi verhaal over de grote liefde van het leven schuil. Nadat Pierre Sonny de berg heeft opgedragen, bloeit het verhaal echt op. Tijdens een congres over klassiek muziek ontmoet Pierre in het Ambassade Hotel-Amsterdam op de Herengracht de twaalf jaar jongere vrouw, een ook zo goed als volgeboekte toneelactrice.
Ze schenen het alle twee licht en vrolijk op te nemen, vreeën verwoed én teder, alle zintuigen volledig gefocust, omdat ze begrepen dat het zou blijven bij deze ene keer. Maar de drang blijkt van beide zijden te sterk. De zomer hou je niet tegen, en oprechte liefde ook niet.

Het is mooi hoe Pierre Sonny deelgenoot wil maken van de gloed tussen zijn moeder en hem, een gloed die fabuleuzer dan fabuleus was geweest. Maar er zijn altijd twee versies volgens Verhulst. De versie van het teefje, en de versie van de reu. En altijd zit er een subtiel verschil tussen die twee…En ja de reu is Pierre alias Verhulst. Het gehele boek bestaat uit de monoloog die Pierre over de berg uitspreekt. Het zal de eerste kennismaker met het werk van Verhulst een paar pagina’s kosten vooraleer zijn specifieke stijl eigen is gemaakt. Maar vermits Dimitri Verhulst toch tot één van de bekendste schrijvers van de hedendaagse Nederlandstalige literatuur geboekt staat, zal het met taal en stijl best meevallen. Een staalkaart van De helaasheid der dingen in al zijn heerlijkheid!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "Het vloekte een beetje met zijn respect voor de wijn, maar anderzijds had Pierre toch liever het godenvocht via een trechter in Sonny's mond laten lopen."

Een zestiger haalt Sonny uit de instelling en neemt hem mee op een tocht naar Avignon. Tijdens de rit vertelt hij de 16-jarige een verhaal als cadeau. Niet wetende wat er omgaat in de gehandicapte, laat hij de sluizen opengaan en stort een liefdesgeschiedenis uit over Sonny en de Mont Ventoux.

Het moet zowaar m'n christelijke opvoeding zijn dat ik me weer aan de zelfkastijding leg en tot 7x70maal Dimitri Verhulst vergeef. Na z'n Laatkomer had ik gezworen nooit nog iets van 'm te lezen, maar toen ze het gratis boekje in m'n armen duwden en ik het goedkope papier rook en deze haast voor m'n ogen zag vergelen, wist ik dat ik het nu moest lezen vooraleer de houtworm haar buik ermee vulde.
Het heeft me niet teleurgesteld. Bij wijlen kon ik zelfs genieten van de gezwollen taal en gezochte vergelijkingen. Ik heb het gevoel dat dit verhaal dicht op z'n huid ligt, of ik projecteer die wensdroom. In ieder geval werkt het.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Jeanne Tielen (151 boeken)

Een pareltje van 94 bladzijden om in 1 zucht uit te lezen. Een mooi boekenweekgeschenkje dat naar meer smaakt. Onder de rauwe bolster van het hoofdpersonage zit een blanke pit van tederheid en meeleven. Wie anders dan het hoofdpersonage zou anders zijn tijd delen met de gehandicapte zoon op een manier die eerst afschrikt maar bij nader inzien vertedert.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Claude Bonvin (745 boeken)

Een goed geschreven, dun boekje over een gehandicapte jongen die wordt ontvoerd door een man. Op een bergtop in de Provence verteld hij over zijn liefde voor zijn moeder van de jongen en zijn ontstaansgeschiedenis als verjaardagsgeschenk. Een triestig verhaal met af en toe wat humor.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Marc L (70 boeken)

Boekenweekgeschenk, dus beperkte ambitie. Curieuze mengeling van monoloogstukken en vertellersstandpunten. Taalgebruik soms spetterend, met leuke vondsten, maar ook opvallend Vlaamse woorden en uitdrukkingen (vb "gestampte boer"), terwijl de geschetste ik-figuur (Pierre) weggelopen lijkt bij Brouwers en Van der Heijden, andermaal een marginaal mannetjesputtertje dus. Daarom een matige score.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Mont Ventoux