Ademgebed

Gelezen door: André Oyen (3541 boeken)

Citaat: "Zegswijze/ wat ik doe bestaat alleen hierin,/ dat ik mijn naam op veel manieren uitspreek/ ik ben de zegswijze van deze tijd/ dus wat mij recht in het gezicht gezwegen wordt/ schep ik rond en rood en open ik/ mijn woorden zijn een lange aderlating/ uit mijn vaten stroomt mijn bloei/ en ik praat slechts in vormen van wind/ "

Martijn William Zimri Teerlinck, ook bekend onder de artiestennamen The Child of Lov en Cole Williams, (Lendelede, 31 maart 1987 – Amsterdam, 10 december 2013) was een in België geboren Nederlandse muzikant en dichter. Zijn debuutsingle 'Heal' werd uitgebracht door Domino Records' zusterlabel Double Six op 26 november 2012. De clip was opgenomen in Atlanta. Zijn tweede single 'Give Me' kwam uit in januari 2013. In mei van dat jaar kwam zijn debuutalbum The Child of Lov uit. Daniel Dumile en Blur-frontman Damon Albarn werkten mee en zijn te horen op dit album. Als dichter won hij in 2010 het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam.

Door zijn broze gezondheid moest Teerlinck eind 2013 geopereerd worden aan zijn aorta. Hij overleed na complicaties op 26-jarige leeftijd. In 2014 verscheen postuum zijn debuut, de bundel Ademgebed,' bezorgd door de dichter Erik Jan Harmens die ook het voorwoord schreef. In zijn poëzie blijft Martijn Teerlinck nog overleven. Natuurlijk ga je die helemaal anders lezen nu je weet dat de dichter is overleden. ‘Ademgebed’ bundelt niet bepaald verblijvende, anekdotische poëzie, Teerlinck schreef gedichten op leven en dood: gezwollen van lyriek en bezwerend van ritme, beladen met beelden en badend in verwijzingen. 't Besef van 'plotseling geboren ouderdom' stuwt hem op, zodat hij uiteindelijk kan zeggen: 'niet bloed stroomt uit mijn vaten, maar bloei.' Op een cultische manier behandelt Teerlinck het lichaam: hij lijkt erdoor geobsedeerd, terwijl hij zich er tegelijkertijd van bewust moet zijn geweest dat het lichaam maar een tijdelijk onderkomen is – zeker in zijn geval. Hij benadert het lichaam alsof het een tempel is, waarbij het draait om wat er na de tempel komt, namelijk het hogere, het goddelijke.

De thematiek in Ademgebed wordt zeker niet uitsluitend door verval en eindigheid beheerst. De bundel gaat meer nog over verheffing, vooral getuige de laatste afdeling ‘mozeswolken.' In deze afdeling duikt een aantal keer het woord ‘hosanne’ op: er wordt gevierd, er wordt contact gelegd met God. Gelukkig is 'Ademgebed' alsnog uitgegeven, want het is wel een origineel poëziedebuut.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Lendelede