Het beleg van Lissabon

Gelezen door: Marc L (70 boeken)

Dit boek omvat maar een heel simpel verhaal: een nauwgezette, wat saaie corrector krijgt plots een bevlieging en verandert een 'ja' in een historisch werk over het beleg van Lissabon in de 12de eeuw in een 'neen', en als gevolg daarvan verandert zijn leven heel grondig, maar de geschiedenis blijft hetzelfde.

De plot is best goed gevonden en is door Saramago uitgewerkt tot een vermakelijk liefdesverhaal. De diepere grond bevat de boodschap dat je het verleden eigenlijk niet kan veranderen, enkel je eigen leven heb je in hand en het loont om daarin eens een risicootje te nemen. Maar Saramago heeft er een heel doorwrocht werkstuk van gemaakt met voortdurende tijdssprongen tussen heden en verleden, waarbij dat heden het verleden lijkt te beïnvloeden (de corrector schrijft een alternatieve geschiedenis van het beleg van Lissabon), maar uiteindelijk op dezelfde uitkomst uitdraait (de stad valt). Een ingenieuze structuur die voor mij een beetje te veel van het goede was.

Bovendien ligt Saramago's "buitelende" stijl (paginalange volzinnen vol bijstellingen die inzoemen op details of waarin commentaar wordt geleverd vanuit diverse standpunten) me helemaal niet. Dat bleek al bij de 2 andere boeken die ik tot nu van hem las. Maar ik blijf proberen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Lissabon