Liefde bij wijze van spreken

Gelezen door: André Oyen (3489 boeken)

Citaat: "Tussen droom en werkelijkheid liep een weg die klaarblijkelijk langer was dan het leven zelf. Een mens mocht al blij zijn als hij in het proza van een trouwe kameraadschap nu en dan eens een fragment zag oplichten waarin zich een vuriger wereld weerspiegelt – een hartstocht die je welbeschouwd alleen ten volle kon beleven als je nog heel jong was of geen andere plannen meer had dan doodgaan."

Twee jeugdvrienden en een zuster. Hij heet Jasper Fielinckx en is een tiener die zich verliest in een romantische verliefdheid met de tastbaarheid van een hersenspinsel. Jasper leest met de ernst en intensiteit van een volbloed romanticus literaire werken van hoog literair niveau. Zijn prozaïscher zus Kristien daarentegen lijkt op een conformistische serieverleidster met een allerkilste inborst. Hun jeugdvriend Alex Jespers is iemand die toegankelijke boeken leest, met hedendaagse onderwerpen, bijvoorbeeld over de homoseksualiteit waarmee hij, in tegenstelling tot zijn ouders, heeft leren leven. Hun jeugd speelt zich af in het Limburgse stadje B., op een heuvel tussen boomgaarden.

Later ontmoeten ze elkaar opnieuw in de universiteitsstad L. De gepassioneerde lezer Jasper heeft zijn schrijversambitie vaarwel gezegd en is inmiddels voor bio-ingenieur gaan studeren. Een en ander is het gevolg van een auto-ongeluk waarbij de ouders van Katrien en Jasper om het leven kwamen. Voor Jasper betekent dit ouderloos bestaan een nieuw begin, de filosofische toepassing van een narcistische wensdroom. De weinig overtuigende verliefdheid van Jasper op Alex luidt een karakterwijziging in, die hem tot een agressieve zonderling en eenzaat maakt. Hij wordt boswachter. Zijn zus Kristien wil, nu ze haar halve familie verloren is, werk maken van een nageslacht. Alex laat zich verleiden tot de rol van seksloze spermadonor en verwekker, waarbij niet meer dan een potje en een pipetje te pas komen. Alex wordt de vader van Vera, het kind van Katrien. Ze herleidt Alex tot een afwezige biologische ouder. Fysiek voelt hij weinig voor Jasper, toch delen de twee het bed.

Voortdurend laat Alex zich verlokken tot zaken die tegen zijn natuur zijn. Alex begint in Amsterdam een verhouding met de Hollandse uitgever Henk, die Alex omturnt tot een succesrijke auteur van een vrouwvriendelijke bestseller. Alex Jespers was hun beider vriend maar zijn hele verdere leven blijft hij zich verwonderen over de intense maar onmogelijke verhouding die hij met hen had. Tegen de goede raad van zijn uitgever en levenspartner Henk in, begint Alex Jespers deze geschiedenis op te schrijven, ‘uit innerlijke noodzaak.’ In de hoop om aan een vrijwel onzegbare  beroering meer realiteit te geven dan je aantreft in de woorden die iedereen kan zeggen.

‘Liefde bij wijze van spreken’ is een intelligente en mooie roman over creativiteit en leven, over keuzes en identiteit. Yves Petry beschikt over een pen die filosofie en satire virtuoos weet te mengen. Hij laat de personages, de standpunten en de humeuren botsen over onderwerpen als liefde en vrouwenhaat, homoseksualiteit en de nood aan een “vrouw als idee” (wat vrouwen waren in de brieven van Franz Kafka). Ook de puberale liefde en de voortplanting, de spanning tussen verbondenheid en autonomie, zijn in de conversaties en de malende gedachten aan de orde. Yves Petry is een denker voor wie de literatuur een mogelijkheid biedt om dat het denken te intensiveren, tot het pijnlijkste bewustzijn aan te scherpen, en om er tijdelijk aan te ontstijgen. 'Liefde bij wijze van spreken' is een zéér doordacht werk dat het de lezer absoluut niet makkelijk maakt, maar hem in de plaats wel iets teruggeeft om lange tijd over te bezinnen en de mooi gevormde zinnen blijvend te herinneren.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Nicole Janssens (28 boeken)

Citaat: "Weet je wat ik in je zie? Het zachtere, gevoeligere ik van Jasper. Zijn romantische, dichterlijke kant. Dat bijzondere aan hem dat hij in dat autowrak schijnt te hebben achtergelaten.' 'Hij zal het graag horen.' 'Ik ben er zeker van dat hij dat ook zo ziet, al wil hij het dan niet gezegd hebben. En voor hem is dat een reden om verliefd op je te worden - zelfs des te meer doordat hij het ontkent - maar niet voor mij."

'Liefde bij wijze van spreken' is een ingenieus gecomponeerde roman met een intrigerende plot, rake beschrijvingen, een treffende titel en een mooie omslag. Een meesterwerk dat een prominente plaats verdient op velerlei boekenplanken. Of je je nu wil verdiepen in de psychologie en de onderlinge relaties van de personages of in de filosofische beschouwingen over literatuur, of je gewoon nieuwsgierig bent naar de afloop, in alle opzichten is het het lezen meer dan waard. Op het einde blijf je, net als de overlevenden uit het boek, wel enigszins verweesd achter.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Amsterdam