Hij en zijn man

Gelezen door: Ans Van de Cotte (19 boeken)

Citaat: "Zal die man op zijn reizen ooit Bristol aandoen? Hij hunkert ernaar die makker in levenden lijve te zien, hem de hand te reiken, met hem over de kade te slenteren en te luisteren als hij vertelt over zijn bezoek aan het duistere noorden van het eiland, of over zijn avonturen bij het schrijven. "

Hij en zijn man vertelt het bizarre verhaal van Robinson Crusoe (‘hij’) die de rest van zijn dagen slijt in Bristol. Na jaren van eenzaamheid op zijn eiland, leeft hij nu teruggetrokken met zijn dode papegaai op een hotelkamer en heeft hij nauwelijks contact met de buitenwereld. Het is enkel ‘zijn man’ die hem verhalen vertelt over lokeenden, over de pest in het zeventiende-eeuwse Londen, over de duivel...

De zoektocht naar wie die man nu is vormt dan ook een rode draad doorheen het boek; het is Coetzee’s persoonlijke zoektocht omtrent zijn schrijverschap. Het eigenlijke verhaal omvat slechts 26 pagina’s maar wordt aangvuld met een essay van Arnon Grünberg. Hij reageert hierin ondermeer op de opvallende tafelrede die Coetzee uitsprak tijdens de uitreiking van de Nobelprijs. Deze werd ook in het boek opgenomen.

Hij en zijn man is ideale literatuur voor wie na de vakantie de draad weer wil oppikken en zijn kritisch geest een beetje wil aanscherpen. Maar ook voor iedereen die gewoon zin heeft in een goed verhaal is dit boek zeker een aanrader.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Dennis P. op 5 december 2009:
Ik kreeg dit kleine boekje (569 p's?! waar haal je die vandaan?) bij de aankoop van Dagboek van een Slecht jaar. Ik las het nu pas. Coetzee's rede over Robin(son) en z'n papegaai, z'n bloemenbeschrijvende andere en de strijd die een schrijver voelt.

Heerlijk verhaal en Grunberg schrijft er een erg goed essay bij. Hoe meer Coetzee je leest, hoe beter je Coetzee's werk snapt, maar ook Arnons essay. Zo ligt Elizabeth Costello nog op me te wachten en dankzij dit kleine boekie kijk er erg naar uit.

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "Boston, aan de kust bij Lincolnshire, is een mooie stad, schrijft zijn man. Je kunt er de hoogste kerktoren van heel Engeland vinden; zeelieden oriënteren zich erop bij de navigatie. Om Boston heen ligt moerasland. Roerdompen in overvloed, sinistere vogels met een zware grommende roep, die twee mijl verder nog te horen is, als de knal van een schot."

Na Foe and Mrs. Barton leeft Robinson Crusoë in Bristel waar hij z'n dagen slijt met een papegaai. Hij schrijft, hoewel er al teveel woorden in de wereld zijn. Zo verzint hij Defoe (en niet andersom). Hij vraagt zich af wat de relatie is tussen slaaf en meester, hij en zijn man.
Ik kreeg dit kleine boekje bij de aankoop van Dagboek van een Slecht jaar. Coetzee's rede over Robin(son) en z'n papegaai, z'n bloemenbeschrijvende andere en de strijd die een schrijver voelt. Heerlijk verhaal en Grunberg schrijft er een erg goed essay bij. Hoe meer Coetzee je leest, hoe beter je Coetzee's werk snapt, maar ook Arnons essay.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Bristol