Stralende Dagen

Gelezen door: Kris Logghe (7 boeken)

Keer op keer blijft Michaël Cunningham verbazen en toont hij zich een meester in elk genre. In dit boek slaagt hij er in 3 momentopnames uit de geschiedenis met elkaar te verbinden. In het eerste deel keert hij terug naar de achttiende eeuw en het harde labeur van arbeiders in New-York. Toch is dit meer dan een "Daens"-achtig verhaaltje over menselijk lijden, daarvoor is de ondertoon te bizar en mysterieus. Het tweede deel neemt ons terug naar het New-York van kort na 9/11, waar "houden van" een totaal nieuwe betekenis krijgt. Meer zeggen zou te veel prijsgeven. Het laatste deel trekt verder de toekomst in, naar een tijdperk van clonen en aliens, maar zo mild en gevoelsmatig aangebracht det ook dit "aan de ribben" blijft hangen.

Het beste van Michael Cunningham? Ik weet het niet, maar mij blijft hij in elk geval pagina na pagina boeien en verbazen. Naast TC Boyle één van m'n belangrijkste ontdekkingen van de laatste jaren!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Marc Dilliën (135 boeken)

Citaat: "Hij droeg Catareen naar de rand van het graf, hurkte voorzichtig neer op de brokkelige aarde, liet zich in de kuil glijden en legde haar op de koele bodem. Het leek ongepast om aarde op haar onbedekte gezicht te gooien. Hij wilde eerst terug naar binnen lopen om een laken te pakken, maar trok in plaats daarvan zijn T-shirt uit en drapeerde dat over haar hoofd. Zo nam ze iets van hem mee het graf in, al was dat natuurlijk niet nodig."

Drie verhalen die afzonderlijk de moeite van het lezen meer dan waard zijn. De meerwaarde van dit boek ligt voor mij in de subtiele verbinding die de auteur tussen zijn verhalen spint: de poëzie van Walt Whitman, de setting van New York, de kinderen die als volwassenen worden opgevoerd.Harde verhalen soms, diep menselijk altijd en vooral met steeds een toekomst voor de menselijke beschaving.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: