Onder mijn huid en In de Schaduw

Gelezen door: Goedele Krekels (8 boeken)

Een tip voor wie houdt van een goede autobiografie, en dan nog één van een grote vrouwelijke auteurs van deze eeuw. Een gouden tip als je het werk van Doris Lessing (°1919) al kende (The golden notebook, The grass is singing, The memoirs of a survivor …), maar deze twee werken nog over het hoofd had gezien. Je bent bij Lessing aan het juiste adres als je houdt van diepgaande reflectie, zowel op persoonlijk als op maatschappelijk vlak. Het is een boeiend levensverhaal van een jonge, geëngageerde communiste en later van een levenswijze vrouw die wantrouwen koestert tegenover de macht van diezelfde politiek.

Het eerste deel, Onder mijn huid begint in 1919 in haar geboorteland Perzië, het huidige Iran . Het grootste deel van haar kindertijd brengt ze door in Rhodesië, het huidige Zimbabwe. Ze groeit er op als een halve jongen in de Afrikaanse bush of zit met haar neus in één van de vele boeken, die met koffers vol vanuit Engeland geïmporteerd worden. Die sfeer van haar eigen wereld in de natuur, haar observaties van het door rassen verdeeld land en haar fantasie, bepalen de essentie van Lessing: een vrije geest, een onvoorwaardelijke liefhebber van haar eigenheid en, in groter perspectief, van “de waarheid”. In de relatie met haar moeder, in haar politieke engagement, in haar huwelijken, haar moederschap en al haar andere relaties, stuit ze steeds op belemmeringen van dat ideaal.

Het tweede deel, In de schaduw, begint in 1949, op het moment dat ze verhuisd is naar Engeland. Het is een minstens even boeiend verslag van de jaren vijftig, vol reflecties over de koude oorlog en haar wedervaren als schrijfster.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: