GIRO GIRO TONDO een obsessie

Gelezen door: André Oyen (3449 boeken)

Citaat: "Op marktplaatsen heb ik naar jou gezocht./ Waar minderbroeders op je hammen kwijlden,/ prelaten onder al je rokken zeilden,/ heb ik het pluimvee uit je schoot gekocht./ Gebraden hanen reeg je aan het spit/ alsof je daarmee iets wilde beweren./ Je greep met harde hand naar schorseneren/ en raspte stengels met ontbloot gebit./ Al heb je ik zo vaak nog nooit ontmoet,/ zal ik je van mijn leven niet vergeten./ Ik wil je zeggen hoe je overvloed/ mijn honger al die jaren heeft bezeten./ Ik zou niet weten hoe ik zoeken moet./ Ik wist je naam niet, wilde die niet weten./"

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt sinds zes jaar in Genua, Italië. Tot 2004 was hij als classicus werkzaam aan de Universiteit Leiden. In 1998 won hij de C. Buddinghprijs voor zijn dichtbundel van de vierkante man, welke ook genomineerd was voor de VSB Poëzieprijs. In 2013 verscheen zijn roman La Superba (De Arbeiderspers), een monument voor de stad Genua. 'La Superba' kreeg prachtige kritieken en was genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil en won uiteindelijk de Libris Literatuurprijs 2014. Ilja Leonard Pfeijffer schreef 'het Poëziegeschenk' bij het thema van de Poëzieweek.

Het thema, de liefde, is oeroud, maar Ilja Leonard Pfeijffer blaast het in 'Giro giro tondo, een obsessie' met verve, virtuositeit en ongekende energie nieuw leven in. 'Giro giro tondo' uit de titel verwijst naar de beginregel van een Italiaans kinderliedje- in vormtechnisch opzicht niet eerder vertoonde gedichtencyclus in de Nederlandstalige literatuur. Het is een volledig aan alle strenge regels gehoorzamende sonnettenkrans, een uitermate complex en moeilijk sluitend te krijgen geheel van vijftien sonnetten. Een pijnlijke liefdesrondedans van begeren naar beminnen naar verliezen naar missen, kortom: 'Giro giro tondo'.

Natuurlijk, sonnetten lees je wel her en der en er zijn ook nog steeds dichters die rijmen, maar vooral het krans-idee is opvallend. In een sonnettenkrans begint elk sonnet met de regel waarmee het vorige sonnet eindigde. Het veertiende sonnet eindigt dan met de regel waarmee het eerste begon – waarmee de cirkel rond is. Of beter gezegd: de krans is daarmee afgerond. Pfeijffer voegde er nog een vijftiende gedicht aan toe, waarin hij alle veertien beginregels achter elkaar plaatste. Samen vormen zij weer een rijmend sonnet en tevens een soort van inhoudsopgave. Pfeijffer beschrijft in veertien gedichten eventjes een hele liefdesgeschiedenis, waarbij je het verlangen meevoelt, de liefde deelt als lezer en tot slot de ander gaat missen als het laatste sonnet gedaan is. Gelukkig is er dan die laatste regel, die weer verwijst naar de eerste en begint de obsessie weer van vooraf aan.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Italië