Rode kornoeljes

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Voordat ik naar binnen ging, wierp ik een blik op de kornoeljrboom en dacht aan haar de felrode lippen. Vanaf dat moment zouden kornoeljes symbool staan voor mijn hartstocht, die die nacht in mij ontwaakte."

De schrijver, Kerim Göçmen, werd in 1957 geboren in Turkije. Zijn vader was er rechter. In 1977 vertrok Kerim naar Nederland om in Rotterdam politicologie te studeren. Sinds 1997 publiceert hij verhalen geschreven in het Nederlands maar hoofdzakelijk spelen ze af in zijn moederland. In 2013 debuteerde hij met 'Het geheim van de kromme neuzen' waarin acht van deze verhalen opgenomen werden. Deze vertellingen gaan meestal over gewone mensen in Turkije die op een keerpunt in hun leven staan. De plaats van handeling is meestal het platteland of een kleine gemeenschap. Göçmen fixeert zich op een cruciale fase in het leven van zijn protagonisten; waarin een relatie niet meer loopt, een feest niet georganiseerd lijkt te kunnen worden, een maatschappelijk doel maar steeds niet bereikt wordt, de fabriek die al generaties in de familie is langzaam maar onafwendbaar op een faillissement afstevent.

Kerim combineert twee gaves, waar maar weinigen over beschikken, met een jaloersmakende vaardigheid. Hij is een vlotte verteller én hij schrijft fenomenaal goed. Dat bleek al zéér sterk uit zijn verhalen en ook in zijn sfeervolle roman 'Rode kornoeljes', die zich situeert het Turkije van de jaren ’50 van de vorige eeuw, is dat duidelijk zo. De vijftienjarige verteller, zoon van de rechter in het dorp en buurjongen raakt diep onder de indruk van de prachtige jonge vrouw, de echtgenote van de procureur een studiegenoot en jeugdvriend van zijn vader. Ze komen van de grote stad naar het platteland en worden buren. Net als in zijn debuut 'Het geheim van de kromme neuzen' laat Göçmen zien dat hij een klassieke verhalenverteller is. In 'Rode kornoeljes' neemt Kerim Göçmen de lezer mee naar het Turkije van de jaren '50 van de vorige eeuw. De dorpsgemeenschap van Kolçaklar, leeft onder spanning omdat de eerste vrije verkiezingen in Turkije in aantocht zijn. De procureur en politiek jurist Seyfi, brengt zijn prachtige jonge vrouw Gülbahar van de grote stad naar het platteland. De vijftienjarige verteller, Caner, zoon van de rechter in het dorp en buurjongen van de vrouw, is niet de enige die diep en blijvend onder de indruk van haar raakt. De schoonheid en wereldse gedragingen van de vrouw, die twintig jaar jonger is dan haar man, beroeren de zeden van het gehucht, de kwaadsprekende monden van de vrouwen en het hart van de jongen en zetten aan tot een onafwendbaar drama.

'Rode kornnoeljes' is een buitengewoon sfeervol verhaal met mooie natuurbeschrijvingen, een historische achtergrond en het ontwaken van amoureuze en erotische gevoelens van een jonge jongen op een oudere vrouw op de voorgrond. De ouders van Caner nodigen hun nieuwe buren een aantal keer uit om te eten en ook moet Gülbahar bij voorname lieden beleefdheidsbezoekjes afleggen en hier komen de gebruiken en zeden van stad en platteland met elkaar in botsing. Göçmen beschrijft heel beeldend de etentjes en theemiddagen die plaatsvinden onder de dorpsbewoners, met name onder de vrouwen. Dit zorgt voor ongemakkelijke situaties want Gülbahar is een vrijgevochten jonge vrouw die zich van de gangbare gebruiken niet al te veel aantrekt. Caner wordt waanzinnig verliefd op zijn nieuwe buurvrouw, maar kan daar met werklijk niemand over praten, ook niet met zijn   studiegenoot en vriend Hasan.

De auteur beschrijft heel sterk de innerlijke strijd van Caner die enkel de lezer in zijn wereld van verboden dromen en gedachten kan betrekken. Net als Murat Isik weet ook Kerim Göçmen de perikelen in een klein Turks dorpje zeer invoelbaar en boeiend weer te geven. 'Rode kornoeljes' is een buitengewoon warme en goed geschreven roman

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Turkije